Kvůli vzpouře wagnerovců byl zatčen ruský generál Sergej Surovikin

Surovikin byl od října 2022 do ledna 2023 vrchním velitelem ruských sil na Ukrajině, dokud ho nenahradil náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. Deník The Moscow Times připomíná, že zvěsti o Surovikinově zatčení poprvé rozšířil v neděli 25. června ruský vojenský blogger Vladimir Romanov.

Podle deníku The New York Times věděl bývalý vrchní velitel Surovikin o Prigožinově vzpouře předem. CNN později napsala, že o chystaném povstání mohly vědět i další osobnosti z řad vysokých ruských vojenských a zpravodajských kruhů.

[chooze:article;value:510838]

"Ocitl se v situaci, která nebyla pro úřady v pořádku. Víc k tomu nemohu říct," uvedl jeden ze zdrojů The Moscow Times. Podle druhého zdroje bylo zatčení provedeno v souvislosti s vývojem událostí kolem Prigožina. "Zřejmě si během povstání vybral Prigožinovu stranu a oni ho za to sejmuli," uvedl zdroj. Na otázku, kde se generál v současnosti nachází, odpověděl: "Tuto informaci nebudeme komentovat ani prostřednictvím našich interních kanálů." Ruské ministerstvo obrany se k zatčení zatím oficiálně nevyjádřilo.

Prigožin je s Gerasimovem a velkou částí ruského vojenského vedení v dlouhodobém sporu. Šéf žoldnéřů označil náčelníka ruského generálního štábu za nekompetentního a bránil se pokusům vlády začlenit wagnerovce do ruské armády. Snahu armády "rozpustit" jeho společnost označil za hlavní důvod své vzpoury. Podle listu Wall Street Journal měl oligarcha v úmyslu zajmout Gerasmiova i ministra obrany Sergeje Šojgua.

Velitel wagnerovců Prigožin zahájil ozbrojenou vzpouru proti ruské vládě 23. června. Jeho žoldnéři obsadili město Rostov na Donu a poté vyrazili směrem na Moskvu. Povstání bylo zastaveno během jediného dne na základě dohody mezi Kremlem a Prigožinem, kterou údajně zprostředkoval běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Ruští představitelé prohlásili, že Prigožinovi a jeho žoldnéřům bude umožněn odjezd do Běloruska.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.