Kyjev poslal drony na Kreml, tvrdí Rusové. Ukrajinský prezident Zelenskyj to odmítá

​Útok měl na Kreml směřovat ve středu v noci. Trosky dronů podle agentury Ria Novosti dopadly přímo na Kreml, nikoho ale nezranily, ani nezpůsobily další škody.

Mimo nebezpečí je i Putin. "V důsledku teroristického činu nebyl prezident Ruské federace zraněn. Jeho pracovní rozvrh se nezměnil a pokračuje jako obvykle," uvedla ruská prezidentská kancelář.

[chooze:article;value:501868]

​Kreml útok považuje za teroristický čin a pokus o atentát na Putina. "Ruská strana si vyhrazuje právo přijmout odvetná opatření, kde a kdy uzná za vhodné," doplnila kancelář.

Podívejte se na záběry, které mají zachycovat sestřelení jednoho z dronů:

https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1653736148378714116

Ukrajina ovšem odmítá, že by za útokem stála. "Ukrajina vede pouze obrannou válku a neútočí na cíle na území Ruské federace. A proč by taky měla? Neřeší to žádnou vojenskou situaci, jen to dává Ruské federaci záminku pro útoky na civilisty," uvedl poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak.

Podoljak také zmínil, že časté pozorování cizích dronů nad ruským územím indikuje existenci ruských odbojových skupin, jejichž činnost souvisí s údajnou ztrátou moci ruské vlády nad vlastním územím. Uvádí také, že Rusko připravuje rozsáhlý teroristický útok na ukrajinském území a chce jej ospravedlnit útoky dronů na Kreml.

Podobně se podle běloruského portálu Nexta vyjádřil i prezident Zelenskyj: "Neutočíme na Putina nebo Moskvu, bojujeme na vlastním území, bráníme naše vesnice i města. Na podobný útok ani nemáme dostatek zbraní."

Podle agentury Reuters se ale nejedná o jediné středeční útoky dronů. Bezpilotní stroje vyslala jak Ukrajina, tak Rusko. Cílem byly především zásobníky s pohonnými hmotami. Ukrajině se prý podařilo sestřelit 21 íránských dronů.

Není to první útok drony na ruském území od začátku války na Ukrajině. Útoky směřovaly na vojenské základny a další strategické cíle. V lednu nechalo Rusko rozmístit po Moskvě protivzdušné systémy S-400 a Pancir, více si přečtěte v tomto článku na TN.cz.

Podívejte se na dubnovou reportáž TV Nova o útoku na zásobníky v sevastopolském přístavu na Krymu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.