Kyjevany vyděsila záhadná padající ohnivá koule, ruský útok to nebyl

Ohnivou kouli na obloze spatřili obyvatelé Kyjeva a okolí kolem 22. hodiny místního času (21 našeho). Lidé dostali varování a měli se odebrat do krytů.

“Předběžné zprávy naznačují, že je to důsledek pádu satelitu NASA na Zemi,“ citoval list Ukrajinska Pravda velitele kyjevské vojenské správy Serhije Popka.

Varování před vzdušným útokem bylo podle něj vydáno kvůli tomu, aby se předešlo zranění padajícími troskami. Protivzdušná obrana aktivována nebyla.

https://twitter.com/ukrpravda_news/status/1648775982071906304?cxt=HHwWgIC82aTB0OEtAAAA

Nefunkční družice NASA, která studovala Slunce a od roku 2018 je vyřazena z provozu, měla podle předpokladů spadnout na Zemi v noci na čtvrtek, přesné místo však nebylo známo. Satelit váží jen 270 kilogramů a počítalo se s tím, že shoří v atmosféře.

NASA však později BBC potvrdila, že její satelit je stále na oběžné dráze a do zemské atmosféry má teprve vstoupit. Ukrajinské letectvo podle stanice naznačilo, že mohlo jít o záblesk meteoritu.

Vzdušný poplach varující před ruskými útoky vyhlásili v Kyjevská oblasti o něco později, informoval web RBK. Kromě hlavního města se týkal i oblastí Sumy, Charkova, Dněpropetrovska, Záporoží a Doněcka. Protivzdušní obrana už ohlásila sestřelení dronů Šahed íránské výroby v Dněpru.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.