Kyselina a exploze. Jak přesně chtěli teroristé na koncertu rozpoutat peklo

[chooze:gallery;value:34903]

V Rakousku hrozil vážný teroristický útok během vídeňských koncertů Taylor Swift. Cílem neměla být sama zpěvačka, ale hlavně diváci. Policie údajné strůjce útoku zadržela jen pár hodin před prvním vystoupení, koncerty byly proto zrušeny. Jde o tři muže, které policie s připravovaný činem spojuje. Ministr vnitra Gerhard Karner informoval, že jedním z podezřelých je 19letý Rakušan se severomakedonskými kořeny. Ten chtěl při útocích použít výbušný materiál, citoval šéfa resortu vnitra portál Reuters.

Podle informací deníku Kurier byly u něj při domovní prohlídce v Ternitzu nalezeny rozbušky, zařízení k výrobě výbušnin, materiály k propagaci Islámského státu a také falešné eurové bankovky v celkové hodnotě 21 tisíc eur (zhruba půl milionu korun). V bytě se našly také látky podobné anabolickým steroidům.

[chooze:article;value:568465]

Podezřelý chtěl podle rakouské policie zaútočit na co největší dav, a proto si vytipoval právě koncert oblíbené zpěvačky. První útok měl připravený na čtvrteční večer a měl se odehrát v prostranství před stadionem. Odhadoval, že tam bude v jedné chvíli kolem 20 tisíc lidí. "Zadržený mladík je zjevně zradikalizovaný a považuje za správné zabíjet nevěřící," upřesnil Omar Haijawi-Pirchner z vedení rakouské policie.

Podle stanice ABC News je druhým zadrženým 17letý mladík s turecko-chorvatskými kořeny. Toho zatkli přímo v areálu Ernst-Happel-Stadion, největšího stadionu v zemi, kde měla Swift vystoupit.

Vyšetřování ukázalo, že zadržený pracoval u firmy, která zajišťovala služby pro tento koncert. I když prohlídky se služebními psy neodhalily žádné bezprostřední nebezpečí, policie ho zadržela. Tento krok se ukázal jako správný, vyšlo totiž najevo, že je komplicem o dva roky staršího zadrženého mladíka.

Současné hrozby terorismu v Evropě rozebral bezpečnostní analytik Oldřich Bureš:

[chooze:article;value:568414]

​Ministr poznamenal, že situace byla vážná. "Můžeme říci, že tragédii se podařilo zabránit," upřesnil. "Na útěku už není žádná další osoba," dodal k tomu generální ředitel pro veřejnou bezpečnost Franz Ruf. 

V celém Rakousku nyní platí čtvrtý stupeň teroristické pohotovosti.

Taylor Swift zrušila koncerty ve Vídni kvůli plánovaným teroristickým útokům (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.