La Niña i polární vír jsou pozoruhodně slabé. Ovlivní letošní zimu v Evropě

Předpovědět na začátku září, jestli budeme mít bílé Vánoce a Tři krále na ledu, je nemožné. Co ale meteorologové dokážou, je podle modelů a událostí odehrávajících se na planetě odhadnout, jaký charakter by nadcházející zima mohla mít.

S takovou prognózou přišel web iMeteo.sk, podle kterého první předpovědi naznačují, že zima bude následovat léto v nadprůměrných teplotách. Faktory, které ovlivňují počasí i v Evropě, jsou La Niña a polární vír. Oba jevy se přitom už nyní zdají být slabší a méně výrazné. 

La Niña, jejíž nástup se očekává už několik měsíců, sice bude aktivní, ale do historie se zapíše nejspíš jako slabá. I u polárního jevu odborníci zaznamenali známky toho, že by měla být jeho intenzita v nadcházející zimě podprůměrná. 

[chooze:article;value:571152]

Podle meteorologického modelu ECMWF bude většina Evropy v zimě teplejší, než je dlouhodobý průměr. V tuto chvíli se odhaduje, že odchylka bude o jeden až dva stupně. Co se týče předpovědi srážek, západní Evropa by měla být sušší, zbytek kontinentu ale naopak vlhčí. To by mohlo znamenat, že zima bude mírnější, ale mohla by přinést více sněhu.

Na přesnou předpověď si ale budeme muset ještě pár týdnů počkat. Co je naopak už teď jasné, je, že nás čeká teplý podzim. Září se dokonce ještě ponese ve znamení tropů. V polovině měsíce by podle předpovědi ČHMÚ ovšem teploty měly začít klesat pod 20 stupňů Celsia (více se dozvíte v tomto článku). 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.