La Niña nabírá na síle. Přinese prudké změny počasí

Počátkem roku meteorologové zaznamenali pokles teplot v Tichém oceánu. Předpokládají proto, že se jedná o první známky vznikajícího jevu La Niña, který je součástí klimatického systému oceánské atmosféry a má tak velký vliv na sezónní počasí. Další ochlazení v Pacifiku očekávají podle zahraničního webu Severe Wether Europe v následujících týdnech a měsících.

Pomocí pasátů a oceánských proudů se totiž teplotní anomálie rozšiřují ze západní části oceánu na východ, což podle odborníků znamená, že příchod jevu La Niña je již v plném proudu. Podle předpovědi z Climate Prediction Center je velmi pravděpodobné, že tento jev ovlivní počasí hlavně v druhé polovině tohoto roku a začátku toho příštího. "Celosvětově ovlivní počasí převážně ve druhé polovině roku a v zimě," popsali odborníci.

[chooze:article;value:554344]

Nejvýrazněji se má La Niña zformovat v létě. "S rostoucí pravděpodobností se La Niña vyvine v červnu až srpnu 2024 (60% šance)," uvedli meteorologové. Jev má podle nich ovlivnit tlakové a dešťové vzorce v tropech a také působit na sezónu hurikánů. Kvůli slabšímu větru ve vyšších částech atmosféry se má zvýšit jejich aktivita i délka trvání.

La Niña má mít výrazný vliv i na množství srážek. Během zimy se má navíc nad Pacifikem objevit tlaková výše, což podle meteorologů ve střední a jižní Evropě vyvolá tlakovou níži. Nad Evropou i Spojenými státy tak podle nich vznikne chladná anomálie, která přinese sušší zimu.

[chooze:article;value:553575]

El Niño a La Niña jsou oceánské jevy, které se nacházejí v oblasti zvané ENSO. Jde o část v Tichém oceánu, kde se pravidelně střídá teplá a studená fáze. Během La Niñy je tlak nad Tichým oceánem vysoký, což vytváří stabilní podmínky a méně oblačnosti. Změny tlaku se následně odrážejí v globální cirkulaci a ovlivňují počasí na obou polokoulích

Náročné zásahy kvůli počasí. Hasiči druhý týden v květnu řešili desítky nehod:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.