La Niña rychle nabírá na síle. Expert vysvětlil, jaké přinese počasí

Je to tady – meteorologický jev La Niña převzal velení po La Niñu a přihlásil se o slovo. Jeho zásah přinese do celého světa prudké změny počasí. Výjimkou nebude ani Evropa, kam podle odborníků z portálu Severe Weather přinese hlavně suchou a chladnou zimu. Nejvíce ale jeho sílu pocítí podél pobřeží Atlantiku.

Dopady, které může La Niña letos přinést a jak vůbec tento meteorologický jev funguje, vysvětlil vědec Pedro DiNezio, který studuje právě působení La Niñy a El Niña. Vše údajně začíná v atmosférické cirkulaci zvané Walker Circulation, která je pojmenovaná po anglickém fyzikovi Gilbertu Walkerovi.

"Normálně vzduch stoupá nad Amazonií a Indonésií, protože vlhkost z tropických pralesů tam způsobuje nadnášení vzduchu a klesá ve východní Africe a východním Pacifiku. Během La Niña se tyto smyčky zintenzivňují a vytvářejí bouřlivější podmínky tam, kde stoupají, a sušší podmínky tam, kde klesají," popisuje.

[chooze:article;value:555249]

Právě pobřeží Atlantiku tak zřejmě čeká náročná hurikánová sezóna. "La Niña produkuje menší střih větru, a odstraňuje tak brzdu hurikánů. To není dobrá zpráva pro lidi žijící v oblastech náchylných k hurikánům, jako je Florida," upozorňuje expert.

Problémy představuje La Niña i pro další části světa. Austrálii poslední La Niña způsobila silné záplavy, naopak Chile a Argentina při úderu tohoto meteorologického jevu trápilo sucho. Ohrožení představuje pro východní Afriku, kde jsou už nyní oblasti, které sužuje dlouhodobé sucho.

Náročné zásahy kvůli počasí. Hasiči řeší desítky případů včetně nehod:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.