La Niña se už blíží. Česku hrozí teplotní extrémy

"Vyskytuje se v centrální a východní části Pacifiku a je vždycky spojen s nadměrnou teplotou tamní povrchové vody, což samozřejmě potom souvisí a nějakým způsobem se projeví i na atmosféře," popsala El Niño pro TN Live meteoroložka Honsová.

Například v Austrálii tak často vyvolá sucho. Způsobuje i více hurikánů v Atlantiku, což má vliv i na počasí v Evropě. 

[chooze:article;value:538019]

"Dopady nejsou jednoznačné a nejsou potvrzené, i když v posledních letech je mnoho studií. A my se v posledních měsících s tímto jevem setkáváme zejména z pohledu globálních teplot, kdy jednotlivé měsíce překračovaly a přepisovaly globální teploty," vysvětlila.

Teploty tak vlivem El Niña stoupají. Podobný vliv může mít i La Niña, pokud přijde po něm.

"Můžeme mít vlastně nějakou chvíli takovou tu fázi, kdy ty odchylky teploty povrchových oceánů nebudou ani moc vyšší, ani moc nižší. Tím pádem nebudou tolik ovlivňovat atmosféru. Ale na druhou stranu, nacházíme se v období klimatické změny. Vědci vyhlašovali letošní rok 2024 právě z důvodu nejen klimatické změny, tedy oteplování, ale i právě z důvodu jevu La Niña a El Niño jako nejteplejší rok," poznamenala Honsová.

[chooze:article;value:541333]

Následující tři měsíce by tak podle ní měly být nadprůměrné. Mráz by ale i vlivem El Niña mohl v příštích týdnech znovu přijít. Může se totiž rozpadnout polární vír, který pošle mráz směrem do střední Evropy.  

"Viz začátek ledna, kdy zimní charakter tady v Evropě asi týden panoval," připomněla Honsová. Nyní nás ale nejvíce ovlivňuje teplé jižní proudění z Atlantiku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.