Labe zaplavilo louky a uvěznilo lidi v chatách. Hasiči je museli evakuovat na lodích

[chooze:gallery;value:34244]

Hladiny řek začínají zejména na horních tocích pozvolna opadávat. Nejvíce třetích povodňových stupňů je podle informací ČHMÚ hlášeno z Labe. Před povodněmi je v platnosti také výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která platí až do odvolání.

"Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku," upozornil Český hydrometeorologický ústav. Od úterního dopoledne je výstraha před povodněmi platná pro kraj Pardubický, Liberecký, Karlovarský, Ústecký, Středočeský, Královéhradecký a Olomoucký. 

Vysoký stupeň nebezpečí platí ale i na dalších místech republiky. Oproti pondělku je ale situace klidnější. Vysoký stupeň nebezpečí je hlášen v některých částech Olomouckého, Jihomoravského, Jihočeského, Středočeského, Ústeckého, Libereckého, Pardubického, Královéhradeckého kraje a Kraje Vysočina. 

​Počasí v posledních dnech zaměstnává i hasiče. Hladiny řek v Královéhradeckém kraji včera přes den stoupaly až na 2. a 3. povodňový stupeň a hasiči tak vyjížděli k více než stovce případů, uvedly na sociální síti X. Nejvyššího stupně v tomto kraji dosahuje na několik místech právě Labe, které v Hrobicích mezi Hradcem Králové a Pardubicemi zatopilo louky. Kvůli tomu zůstali někteří lidé uvěznění asi 150 metrů od pevniny. Hasiči je museli evakuovat lodí. Podařilo se jim evakuovat i dvě prasata.

V Ústeckém kraji zasahovali hasiči už u 125 případů spojených s počasím. Podle informací na sociální síti X nejvíce převažovali technické události, kdy hasiči čerpali vodu, čistili ucpané kanálové vpusti a česle, uvolňovali naplaveniny, čistili koryta potoků a odstraňovali popadané stromy. Takových případů bylo více než 100. 

Ve středních Čechách hasiči během pondělní od sedmé hodiny ráno do sedmé hodiny večer jsme vyjížděli ke 118 událostem. Ve 102 případech se jednalo o technickou pomoc, ale postupně řešili i odtékající vodu. Kromě 10 požárů a 2 dopravních nehod šlo v 50 případech o popadané stromy, dále řešili 21 nebezpečných stavů, 12krát čerpali vodu a v 15 případech se jednalo o monitoring, uvedli na svém účtu na X

Hasiči z Kraje Vysočina zasahovali v Mrákotíně na Jihlavsku, kde se narušila hráz rybníka. Z vodou ohrožených domů evakuovali 40 lidí. Hasiči použili téměř 300 tun kamene a hráz by měla být stabilizována.  

V Praze byly vzhledem ke zvýšené hladině Vltavy uzavřeny náplavky a povodňová vrata do Čertovky. „S ohledem na povodňovou situaci jsou v Praze uzavřeny náplavky a došlo k přerušení provozu celoročních přívozů PID. Konkrétně se to týká severu města, tedy přívozů P1 (Sedlec - Zámky) a P2 (V Podbabě - Podhoří),“ uvedl na X primátor Zdeněk Hřib.

[chooze:gallery;value:34258]

Varování před lavinami

Horská služba upozorňuje na lavinové nebezpečí. Varování platí pro Krkonoše a Jeseníky. Na obou místech je vyhlášen třetí stupeň nebezpečí. Předpokládá se, že by měl ve středu klesnout na druhý. 

Na hřebenech Krkonoš aktuálně leží 100 až 140 centimetrů sněhu. Za posledních 24 hodin přitom připadlo dalších 20 centimetrů nové pokrývky. V Jeseníkách pak v oblastech okolo 1 300 metrů nad mořem leží do 70 centimetrů sněhu.

[chooze:minuta;value:7a1941d2-1d61-4cc9-b79f-c9b1113ffedb]

Stoupá i hladina řeky Sázavy. Podívejte se na video z místa:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.