Lábus s Kaiserem získali roli díky smrti herecké ikony

Ikona slovenského a českého filmu Július Satinský zemřel v pouhých jednašedesáti letech v roce 2002. V té době zkoušel s celoživotním kamarádem Milanem Lasicou v Divadle Kalich adaptaci románu Don Quijote španělského spisovatele Miguela de Cervantese. Měl to být herecký koncert Satinského s Lasicou. Ti však neodehráli ani jediné přestavení.

"Dlouze to zkoušeli, jenže pan Satinský do toho zemřel. Tak nám to Milan Lasica předal s tím, že to musí hrát dva herci, kteří na sebe slyší," vzpomínal ve Čtenářích Jiří Lábus. "A s Oldou Kaiserem, to je herec, na kterého já slyším a vidím velmi dobře," dodal. Představení tak hrají už 20 let a pokaždé si na Satinského s Lasicou vzpomenou.

Jiří Lábus je pracovně velmi vytížený. "Já hraju ve čtyřech divadlech. Ve Studiu Ypsilon už 51 let," řekl s tím, že kvůli nedostatku času velmi vybírá knihy, které si chce přečíst. "Také namlouvám jejich audioverze," podotknul. Knihami je herec ale obklopen neustále. "Kdybyste viděla mou knihovnu," řekl moderátorce Čtenářů Lucii Králové a pokračoval: "To je celá jedna stěna v jednom pokoji a ve druhém pokoji další knihovna po rodičích. Mám v bytě jedinou cennost, a to ty jsou knihy. Jinak upozornění pro zloděje, je tam prd, nekraďte."

[chooze:article;value:524537]

​Na závěr rozhovoru pak přidal svérázný vzkaz pro diváky: "Hodně čtěte, ať nejste blbí!"

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.