Labyrint chodeb i nové oslovení. Nováčci si zvykají na europarlament

Nováčci v Evropském parlamentu sice zatím nemají ani vlastní kanceláře, přesto povolební vyjednávání jedou naplno.

Přezdívá se mu "rozmary bohů". Bruselský rozlehlý postmoderní palác ze skla a oceli s plochou zhruba 40 fotbalových hřišť je hřištěm europoslanců. Po spletitých chodbách se míhají denně tisíce lidí z celé Evropské unie. Mnohým nováčkům to pořádně zamotalo hlavu.

[chooze:article;value:560301]

​"Je to bludiště a já musím říct, že ještě před zvolením, když jsem tam byla párkrát, tak i část skupiny se nám ztratila, takže to je opravdu takové bludiště," uvádí nově zvolená poslankyně Evropského parlamentu Nikola Bartůšek (Přísaha).

"Já tuto budovu znám, protože jsem tu před 20 lety stážoval, ale mnohé se změnilo. Naštěstí mám pomoc od asistentů," vysvětluje další nově zvolený europoslanec Ondřej Dostál (nestraník za SD-SN).

Některým pomohli služebně starší kolegové, jiným úředníci, kteří tu postavili řadu infostánků. Ti z europoslanců, kteří už funkci vykonávali, museli zase obětovat svůj prostor.

"Teď sedíme nebo máme azyl u Luďka Niedermayera v kanceláři mezi krabicemi," říká další nováček Ondřej Kolář (TOP 09). Funkce europoslance znamená mimo jiné spoustu cestování. To někteří plánují vyřešit vybudováním zázemí přímo v Bruselu.

[chooze:article;value:559262]

​"Já se v této fázi neplánuju přestěhovat, ale musím říct, že každá žena nerada přetahuje věci, takže už jsem si tady zařídila byt," svěřila se rovněž nová europoslankyně Danuše Nerudová (STAN).

Jiní se naopak těší na dojíždění, které chtějí pojmout ve velkém stylu a současné bruselské politice tak trochu navzdory.

"Já jsem slíbil, že budu jezdit do Bruselu autem s velkou uhlíkovou stopou a velkou spotřebou, a mám tady osmiválcový rolls royce o obsahu 6,75 litru, který má opravdu velkou spotřebu," plánuje europoslanec za Motoristy Filip Turek.

[chooze:article;value:560111]

​Další z nováčků Ondřej Krutílek (ODS) má ovšem sžívání s Bruselem o něco lehčí než ostatní. V předchozích letech totiž působil jako asistent svého stranického kolegy.

"Zatím jsem si já sám na ten nový status nezvykl. Takže pořád jsem ještě v takovém nějakém mezidobí, kdy si zvykám na to, když mi někdo říká 'pane poslanče'," popisuje úskalí adaptace na novou roli Krutílek.

Poté, co se noví europoslanci seznámí s budovou v Bruselu, čeká je ještě poznávání té ve Štrasburku. Tam by měli zamířit v půlce července.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.