Laciné domy za euro. Italské vesničce se nemovitosti nedaří prodat

[chooze:gallery;value:35609]

Vesnička Patrica se nachází jižně od Říma v italském regionu Lazio. Navzdory své malebnosti se však potýká s velkým množstvím vybydlených domů. Tamní starosta Lucio Fiordaliso se proto rozhodl po vzoru jiných měst a vesnic nabídnout opuštěná obydlí za symbolické euro, píše portál New York Post.

Cílem je snaha přilákat nové obyvatele a učinit tak přítrž vylidňování. Vedení vesnice však narazilo na zásadní problém. Potřebuje totiž povolení od vlastníků objektů. "Nejprve potřebujeme získat souhlas majitelů nebo dědiců. Teprve pak můžeme nemovitosti dát k prodeji," nastínil Fiordaliso.

[chooze:article;value:549728]

Patrica se totiž neřadí mezi ty, které mají výjimku. Města a vesnice, které zůstaly nedostatečně obydlené kvůli zemětřesením nebo dalším přírodním katastrofám, totiž mohou nakládat s prázdnými a často i chátrajícími nemovitostmi po svém, a to i bez souhlasu jejich majitelů, uvedl portál CNN.

Vedení malebné vesničky už proto zmapovalo všechny opuštěné domy a oficiálně vyzvalo vlastníky, aby dali souhlas k prodeji. Zatím se však za euro podařilo prodat jen dva domy z několika desítek potenciálně možných.

Celý proces je navíc velmi komplikovaný, protože často nemovitost vlastní více majitelů. "Ocitlo se to na mrtvém bodě. Protože většina se buď spolu nedomluvila, někteří spolu nemluví nebo se dokonce neznají. Jiní žijí ve vzdálených městech nebo v zahraničí," zasmutnil Fiordaliso.

Mladí mění priority, protože na bydlení nejsou schopni našetřit. Více se dozvíte v následující reportáži (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.