Lánská obora skýtá tajemství prezidentů. Můžete tam při zvláštních příležitostech

Lánská obora je nejstarší v Evropě. Místo s dávnou historií spravuje Kancelář prezidenta republiky (KPR) prostřednictvím organizace Lesní správa Lány. "Park, kde byla zřízena Lánská obora, patří do komplexu křivoklátského panství. Vždy se jednalo o významné loviště českých panovníků a králů, tak jako dnes slouží KPR," nastínil Pavel Rus z Lesní správy Lány.

Lánská obora byla vybudovaná v roce 1713. "Důvodem bylo právě zajištění honby, velký rozsah pytláctví v kraji a také škody působené zvěří na pozemcích a plodinách poddaných. V roce 1918 tehdejší prezident Tomáš G. Masaryk a jeho kancléř vybrali jako letní sídlo prezidentů zámeček Lány a k němu přilehlé statky," popsal Rus.

[chooze:article;value:475048]

​Areál o rozloze 30 kilometrů čtverečních v křivoklátských lesích obývá několik druhů zvěře. "Chováme tam především jelena evropského, tomu se podřizuje chov ostatních druhů. Je tam i daněk evropský, jelen sika Dybowského, pak samozřejmě černá zvěř a velmi zřídka se vyskytuje i zvěř srnčí," uvedl.

Lidé tam mohou navštívit demonstrační obůrku, která je přístupná vždy od května do října. "Pak byla postupně přistavená také třeba vyhlídková věž. Koncem letošního roku bude také zpřístupněno muzeum," zmínila Anna Poláková z Lesní správy Lány. Od března navíc bude možné navštívit zámek Lány v rámci komentovaných podmínek, a to poprvé v historii.

[chooze:article;value:483189]

​Návštěvníci se pak mohou těšit třeba také na jednu z nejvýznamnějších akcí, kterou je výstava shozů neboli shozených jeleních parohů. Výstava se pořádá koncem května. "Další významné akce jsou dětské dny a narozeniny prasete Berty," doplnila Poláková.

"Každý z našich prezidentů si v rámci obory našel svou zálibu. Antonín Zápotocký miloval rybaření, takže měl na rybníku chatičku, prezident Antonín Novotný nechal postavit prezidentskou chatu, Gustáv Husák trávil spoustu času na zámečku Lány, Václav Havel si velice oblíbil bažantnici Amálii, kde trávil spoustu času," popsal Rus.

Prezident Václav Klaus podle něj využíval Lánskou oboru k volnočasovým a sportovním aktivitám. "Rád tu jezdil na kole a běhal. Miloš Zeman má rád stromy a les, takže má velmi v oblibě Lánskou oboru," uzavřel Rus.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.