Laskavost, čestnost a noblesní služba. Osobnosti zasáhla smrt Schwarzenberga

Jeho smrt otřásla členy TOP 09. Stranu totiž Schwarzenberg založil v roce 2009 spolu s Miroslavem Kalouskem. A právě on informoval také o jeho odchodu. "Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji. Česká republika by mu měla být vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal," je přesvědčený Kalousek.

"Karel Schwarzenberg nám vždycky říkával – politik musí mít rád lidi. On je rád měl a lidé jeho. Je mi nesmírně líto, že nás opustil. Zanechal nám však odkaz, který je nesmrtelný a musíme ho nést. Budu vždy vděčná, že tak zásadně ovlivnil i můj život. Odpočítejte v pokoji, Karle," zasmutnila si předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

https://twitter.com/vlvalek/status/1723613793828143397

Pro europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) byl Schwarzenberg vždy symbolem návratu svobody, demokracie a dalších tradičních evropských hodnot do Česka. "Velká čest jeho památce. Jeho osobnost, myšlenky a neuvěřitelný nadhled budou hodně chybět," je přesvědčený Pospíšil.

Svou úctu vyjádřil i Miloš Zeman, který se se Schwarzenbergem utkal v první přímé volbě prezidenta v roce 2013. "Vážil jsem si Karla Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě a rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme se oba stali důchodci na invalidním vozíku. Naposledy jsme se nedávno setkali na jeho zámku v Dřevíči a bylo to velice příjemné a milé setkání," uvedl Zeman na facebooku.

Podle prezidenta Petra Pavla byl Schwarzenberg velkým mužem ve všech ohledech. "Služba naší zemi pro něj byla nejen kontinuitou rodu, ale naprosto přirozeným posláním. Bylo mi velkou ctí znát ho osobně. Jeho noblesu, moudrost, laskavý humor a evropský přesah budu postrádat. Upřímnou soustrast," vyjádřil se Pavel.

Premiér Petr Fiala (ODS) si Schwarzenberga vážil mimo jiné za to, jak v době totality pomáhal českému disidentu a že se po roce 1989 rozhodl nezištně sloužit zemi v řadě funkcí. "Bylo mi ctí s ním zasedat ve vládě. Byl významnou osobností českého exilu a české politiky posledních desetiletí, pomáhal nám získávat respekt a dobré jméno v zahraničí. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Před pár týdny jsem ho navštívil v nemocnici a slíbili jsme si, že se sejdeme brzy u něj doma. Mrzí mě, že tu dýmku už spolu nestihneme. Čest jeho památce a upřímnou soustrast jeho rodině," povzdechl si předseda vlády.

Poctu vzdal také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Charisma, elegance, důstojnost, inteligence, laskavost a skvělý břitký humor. Tohle všechno (a mnohem víc) nám dával Karel Schwarzenberg. Jeho lidskost nebyla v kontrastu s noblesou, uměl se bavit s každým a uměl dát každému najevo, co si o něm myslí. Miloval tuhle zemi, byl vlastencem, který nesnášel ukřičenost a záludnost všech populistů a totalitářů. Symbolizoval dobrou tradici, nebál se ale mládí a změn. Byl demokratem, odvážným člověkem s citem pro povinnost. A moc zábavným a obdivuhodným společníkem. Už teď mi chybí. Děkujeme za všechno," posteskl si Rakušan.

Vyjádřil se i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Smutná zpráva o úmrtí Karla Schwarzenberga. Je mi to líto, upřímnou soustrast všem pozůstalým," vzkázal.

[chooze:article;value:529061]

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) formoval Schwarzenberg svým životem a veřejným působením českou společnost v jejím demokratickém vývoji více než 30 let. "Ač jsem s ním ne vždy souhlasil, vždy jsem si jej vážil, protože právě souboj názorů a postojů buduje občanskou společnost. Čest jeho památce!" napsal na sociální síti X.

"Odešel Karel Schwarzenberg, Pán Bůh mu dej nebe. Jeden z největších státníků a vizionářů, co jsem v životě potkal. Učil nás, že 'pomáhat se musí'. Moudrý, laskavý, noblesní a vnímavý člověk. Měl naplněný život. Ať odpočívá v pokoji," uvedl exministr školství Petr Gazdík (STAN).

Mnozí jsou přesvědčení, že jeho ztráta je nenahraditelná. "Sloužil. Noblesně. Bude chybět. Není, kdo by jeho místo nahradil. Děkuji. Za každý rozhovor, který nutil přemýšlet a ptát se, jak bych mohl být i já prospěšnější. Vyplatilo se vždy poslouchat každé slovo. Naplněný život. Šlechtic," řekl o Schwarzenbergovi místopředseda STAN Jan Farský.

"Upřímnou soustrast nad odchodem Karla Schwarzenberga. Český státník a vůdce, kterého si váží celý svět. Člověk skutečně čestný a ušlechtilý," nechal se slyšet britský velvyslanec v České republice Matt Field.

"A teď něco osobnějšího. To kalné ráno. Sbohem, Karle. Bylo mi ctí sloužit tu krátkou chvíli s tebou po boku. Je mi hrozně smutno, ale tam, kam odcházíš, tě zase všichni znají. Jako vždy a jako všude," truchlí bývalý premiér Mirek Topolánek.

[chooze:article;value:525670]

Hold mu vzdali i další lidé. "Kníže Karel Schwarzenberg bude Česku chybět. Takových osobností moc nemáme. Bude chybět i mně. Jeho nadhled, znalost života a umění si ho užívat byly vždy inspirující. Jsem vděčná, že jsem ho mohla potkávat. Měla jsem ho ráda," sdělila na síti X jaderná expertka Dana Drábová.

"Vrátil pojmy 'šlechtic' a 'kníže' z pohádek a historie do našich životů, jakkoli na to neměl papír, 'jen' autenticitu. Spojnice mezi námi a velkou historií naší krásné země. RIP," uvedl šéf České stomatologické komory Roman Šmucler.

O Schwarzenbergovi píší i v zahraničí

O skonu českého politika píší také rakouská média. Právě do nemocnice ve Vídni byl Schwarzenberg tento týden převezen, část života v této zemi také prožil. Portál Kronen Zeitung o něm hovoří jako o nejvýznamnější postavě české politické scény, která byla známá svými vyhrocenými výroky.

Podle portálu Kurier jeho život odrážel katastrofy a otřesy 20. století. Upozornil také na to, že jej zajímal více boj za svobodu, demokracii a ukotvení Česka v Evropské unii než správa všech nemovitostí rodu. "Tím zanechal trvalou stopu," informoval list.

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zemřel. Bylo mu 85 let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.