Lavina předčasných důchodů! Loni o ně požádalo 120 tisíc Čechů

Obyčejně si o předčasný důchod požádá ročně 30 tisíc lidí, loni si o něj "řeklo" čtyřikrát tolik občanů. Čtyřiceti tisícům už penze chodí na jejich bankovní účty. Na tiskové konferenci to ve středu uvedl ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) František Boháček.

Další část ze 120 tisíc žádajících si o předčasný sice požádali, avšak zároveň si přáli odložení výplaty. Velkou reklamu předčasným penzím udělalo loni v půlce října ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), kdy upozornilo na jejich výhodnost po valorizacích.

[chooze:article;value:486420]

​Ještě výhodnější mají penze ti, kteří už vychovali děti. "Díky výchovnému jsme zvýšili 1,4 milionu důchodů. Komě valorizace jsme přidali penzistům za každé vychované dítě 500 korun. Pokud žena vychovala dvě děti, tak jsme jí nad rámec valorizace přidali tisícovku," říká ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ten na tiskové konferenci MPSV také uvedl, že brzy představí plán důchodové reformy. Podle ekonomky Markéty Šichtařové ale bylo na důchodovou reformu pozdě už před deseti lety.

[chooze:article;value:486007]

​"V posledních letech jsme měli několik důchodových komisí. Žádná z nich se ale nesetkala s nějakým nadšením ze strany politiků. A teď ministerstvo na poslední chvíli oznámilo, že hodlá zkrátit příspěvky státu do penzijních fondů pro důchodové spoření. To je totální antireklama na důchodové spoření," upozorňuje Šichtařová.

"Když se nízkopříjmovým lidem a těm, kteří si ukládají nízké částky, zruší nebo sníží státní příspěvek, tak už nebudou mít takovou motivaci si spořit na penzi. Řada z nich si dokonce ukládá peníze jen díky státnímu příspěvku, protože bez něj důchodové fondy generují ztrátu," dodává ekonomka. Ohlášení důchodové reformy po zrušení příspěvků na spoření považuje za nevhodné.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zvednout důchody nebo existenční a životní minima:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.