Lavrov určil podmínky pro mír na Ukrajině. Chce nastolit nový světový řád

Mír na Ukrajině může být, prohlásil v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na návštěvě Turecka. Moskva ale podle něj usedne k jednacímu stolu pouze za předpokladu, že budou všechny strany při rozhovorech brát ohled na zájmy Ruska.

Informovala o tom agentura Interfax. "Nejednou jsme řekli, že jednání neodmítáme. Tato jednání však mohou být založena pouze na zohlednění ruských legitimních zájmů, ruských legitimních obav," řekl Lavrov.

[chooze:article;value:498590]

"Opakovaně jsme o nich mluvili po mnoho a mnoho let, jasně jsme je vymezili v dialozích s našimi západními kolegy, kteří ale naše obavy arogantně a s pohrdáním ignorovali," pokračoval.

Cílem mírových rozhovorů musí být podle Lavrova nastolení nového světového řádu bez dominance Spojených států amerických. Šéf ruské diplomacie připustil, že na konci dubna by se mohl sejít se svým americkým protějškem Anthonym Blinkenem, píše agentura RIA Novosti. "Naše stanovisko se nemění. Jsme připraveni zvážit jakýkoliv návrh na seriózní jednání," vzkázal.

Kreml svou agresi vůči Ukrajině prezentuje jako válku Ruska s celým Západem. Severoatlantickou alianci (NATO), jejíž členské státy podporují Kyjev dodávkami zbraní, pokládají ruští představitelé za přímého účastníka konfliktu.

[chooze:article;value:498273]

"Jsme skutečně v horké fázi války, protože ukrajinští nacisté bojují především americkými zbraněmi. Americká administrativa neustále vyhrožuje, že bude dodávat další a další dalekonosné a smrtící systémy," tvrdí Lavrov. Vztahy mezi Ruskem a Západem ale podle něj nesmí zaniknout, věří v jejich postupné obnovení.

USA i Evropa takový pohled odmítají a vyzývají Moskvu k okamžitému stažení z napadené země.

Putin při projevu odhalil zdravotní potíže. Přišel o 32 minut později:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.