Moderní bydlení

Lavrov ztratil nervy, mluví o třetí světové. Nelze to brát na lehkou váhu, říká expert

"Znovu připomínáme, že hraní si s otevřeným ohněm – a oni jsou jako malé děti hrající si se zápalkami – je velmi nebezpečné pro dospělé tety a strýce, kterým byly svěřeny jaderné zbraně, ať v té či oné západní zemi. Američané mluví o třetí světové válce, pokud by se nedej bože stala, jako o něčem, co by se týkalo výlučně Evropy," prohlásil podle agentury Reuters Lavrov v předcházejících dnech. Reagoval tak na svolení Američanů s používáním jejich zbraní ukrajinskou armádou v Kurské oblasti.

Jak Svoboda s nadsázkou poznamenal, Lavrovova slova jsou "už asi 327. ostrý výrok". "Ty červené linie, to už je takový ruský folklor. Vyprovokovalo ho to, že západní země povolily Ukrajincům používat západní zbraně i na ruském území, tedy v Kurské oblasti. Tam znovu musím podtrhnout to, že je velmi zajímavé, že Rusové tvrdí, že Záporožská a Charkovská oblast jsou taky součástí Ruska, ale takhle jednají až ve chvíli, kdy Ukrajinci opravdu přišli do Kurské oblasti," řekl Svoboda.

[chooze:article;value:555433]

​Na druhou stranu varuje, že Lavrovova slova nelze brát úplně na lehkou váhu. "Je to režim, který spustil válku pro své osobní cíle, a to válku poměrně velkého dosahu. Zároveň se jedná o jadernou velmoc," upozornil Svoboda.

Ukrajinci v Kurské oblasti stále drží pozice a zaznamenávají i určitý postup. Rusové zatím k místu nevyslali žádnou větší vojenskou sílu, aby s tím něco udělali. Podle Svobody to může být záměr.

"Rusové prostě mohou nechat Ukrajince, ať se roztahují, jak chtějí, protože s tou aktuální silou nemohou nějak výrazně Rusko ohrozit. Rusové to napřed vyřídí na Donbasu a pak se přesunou do Kurské oblasti. Takhle to Rusové pojímají a takhle to prezentují. Byť ne úplně veřejně, ale takhle to prezentují," uvedl.

Zelenského mírový plán

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týden přišel s tím, že v září na zasedání Valného shromáždění OSN představí nynějšímu prezidentovi USA Bidenovi a dvěma kandidátům na tento post, Kamale Harrisové a Donaldu Trumpovi, svůj návrh mírového řešení. Z toho je jasné, že se s mírovými rozhovory čeká na výsledky amerických prezidentských voleb.

"Je to extrémně důležitý faktor, viděli jsme, že když Američané zastavili pomoc, tak se na začátku roku ruský postup najednou rozjel. Je tady důležité ukazovat i to, že to není Ukrajina, která nestojí o mír, že to je naopak Rusko, které nestojí o mír, které přišlo s plánem: dejte nám všechno, co jsme si už teď vzali, a dejte nám ještě něco navíc, pak teprve začneme jednat," vysvětlil Svoboda.

"Ukrajina předkládá nějaký jiný plán a má to přesvědčit i země typu Indie, Číny a řekněme třeba i jihovýchodní Asie a Afriky o tom, že Ukrajina je ta, kdo má zájem o mír a kdo pro ten mír něco dělá na rozdíl od Ruska," dodal rusista. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.