Léčba zafungovala a Martínek už netrpí. Z andílka je rošťák, popsala rodina

[chooze:gallery;value:34655]

​Příběh dvouletého Martínka Zatloukala loni na podzim obletěl celé Česko. Jen díky štědrým dárcům se podařilo vybrat přes 150 milionů korun a chlapečkovi tak byl 1. února v univerzitní nemocnici v Montpellier ve Francii aplikován lék Upstaza. Jeho cílem bylo chlapci trpícímu AADC syndromem pomoci k lepšímu životu. 

A zdá se, že operace byla úspěšná. "Necelých sedm týdnů po operaci a Martínek je už teď úplně jiný chlapeček," uvedli chlapečkovi rodiče na webu Donio, kde na podzim probíhala úspěšná sbírka.

"Každým dnem jsou jeho pohyby jistější a koordinovanějši. Prakticky vymizely stavy, kdy byl před operací ztuhlý v křeči, se sevřenými pěstičkami a brečel bolestí. Ze dne na den přestal zvracet, což bylo před operací na denním pořádku. Pomalu začíná držet hlavičku a ručičkám nedá ani na chvíli pokoj, neustále ochutnává svoje prstíky a zkouší sahat na věci kolem sebe," vyjmenovali rodiče pokroky malého Martínka. "To nejdůležitější ale je, že už netrpí. Je to úplně jiný chlapeček," dodali.

Nebere léky 

Martínek už podle rodičů dokonce nebere žádné léky a má i nový účes. Z malého andílka se díky němu stal podle rodičů tak trochu rošťák.

​Chlapeček ale zdaleka nemá vyhráno a nyní ho čeká další náročné období. "Po šestitýdenním odpočinku teď pomalu začínáme cvičit. Následovat budou různé rehabilitace, Martínek musí dohnat spoustu věcí a procvičit spoustu svalů, které neměl možnost dva a půl roku používat, proto bude třeba hodně trpělivosti. Bude to taky bolet, bude to nepříjemné a určitě to nebude hned, ale už teď je jasné, že je Martínek moc šikovný a ještě nám vytře zrak," popsali rodiče.

Peníze pomáhají dál

Martínek na svou operaci potřeboval zhruba 100 milionů korun, ale lidé mu poslali přes 150 milionů. Rodina již dříve avizovala, že zbylé peníze věnuje dalším nemocným dětem. Prvním byla 9letá Markétka, která po komplikovaném porodu skončila s ochrnutou rukou a musela na operaci do Vídně. Více jsme o jejím případu psali v tomto článku na TN.cz

Další pomoc rodina oznámí brzy. "Budeme vás všechny informovat, aby to bylo co nejvíce průhledné a veřejnost věděla, kam ty prostředky putují," avizoval Zdeněk Joukl, právní zástupce rodiny Zatloukalových. "Jsme vlastně omezení účelem, na který finance můžeme použít. Ten hlavní aspekt je v tom, že to musí být podobný účel jako u malého Martínka," vysvětlil zakladatel projektu Donio David Procházka.

Podívejte se, jak Martínek vypadal v září, kdy začala sbírka (9/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.