Led na pólech taje rychleji, než vědci čekali. Může za to Měsíc

Vědci z Kalifornské univerzity společně s kolegy z NASA zkoumali, jak spolu interagují ledovce a oceány. A výsledky jejich práce přináší varování. Růst hladin oceánů totiž může být mnohem rychlejší, než si odborníci dříve mysleli.

Důvodem jsou příliv a odliv. Tyto Měsícem způsobené jevy totiž přivádí pod okraje ledovce teplou mořskou vodu, která je pak zespoda narušuje. "Tento poznatek nebyl dosud zohledněn v modelech budoucího vývoje ledovcových štítů a povede k přesnějšímu podchycení jednoho z dílčích procesů úbytku jejich hmoty," okomentoval význam studie český odborník na ledovce Zbyněk Engel.

[chooze:article;value:500590]

Vědci sice už v minulosti tušili, že k podobným jevům může docházet, jejich dopad je ale výrazně větší, než původně předpokládali. "Tyto interakce mezi ledem a oceánem činí ledovce citlivějšími na oteplování oceánu," vysvětlil v tiskové zprávě ke studii její spoluautor Eric Rignot. 

I když studie sledovala ledovec na pobřeží Grónska, k podobným dějům podle nich může docházet také u ledovců na Antarktidě. "Právě na nestabilitě šelfových ledovců a čel ledovcových splazů v okrajové části Antarktidy modelované hodnoty nárůstu hladiny oceánu ve velkém závisí," dodává Engel. "Tato dynamika není zahrnuta v modelech, a pokud bychom je zahrnuli, zvýšilo by to projekce vzestupu hladiny moře až o 200 procent," myslí si pak Rignot.

Velká Británie chce být klimaticky neutrální zemí. Vymýšlejí tam, jak udělat krávy ekologičtější: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.