Legendární pevnosti Boyard hrozí zánik. Osudnými se jí staly vlny

[chooze:gallery;value:35651]

"Bez rozsáhlých prací je pevnost Boyard odsouzena k zániku," citoval vyjádření francouzského departementu Charente-Maritime pařížský deník Le Parisien. Místní úřad, který pevnost vlastní od roku 1988, plánuje investovat 44 milionů eur včetně daně (1,1 miliardy korun), aby "zabránil nejhoršímu".

Pevnost stojí u západního pobřeží Francie a od roku 1990 se zde natáčela legendární soutěž Bevnost Boyard. Jejímu stavu uškodily především mořské proudy a vlnobití.

[chooze:article;value:551576]

Místní úřady informovaly na sociální síti X, že pro ochranu pevnosti je nutné obnovit dříve existující ochranné stavby. Podle veřejnoprávní France Bleu vznikne výběžek na rozrážení vln na severu a kotviště na jihu pevnosti, které ji budou chránit před vlivy oceánu.

​Web La Depeche v pátek uvedl, že departement bude žádat o dotace Evropskou unii, francouzskou vládu i region Nouvelle-Aquitaine. "Na podzim bude také založena nadace, která bude shromažďovat dary a sponzorské příspěvky," informoval.

Pařížský deník zároveň uvedl, že pevnost se v budoucnu otevře veřejnosti. První návštěvníci by měli kultovní místo navštívit v roce 2028.

Podívejte se na reportáž TV Nova ze září o nevydařené rekonstrukci barokního mostu v Náměšti nad Oslavou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.