Lék pro alkoholiky má obří výpadek a neměl náhradu. Je to problém, varují lékaři

Důvodem výpadku léku Antabus má být změna držitele registrace léčiv. Současný dodavatel měl mít zásoby do června. Už nyní však přípravek prakticky nejde sehnat. "Zástupkyně výrobce sdělila, že pokud distributoři žádnou zásobou nedisponují, tak jediná šance je na skladových zásobách jednotlivých lékáren. V distribucích totiž už skutečně není,“ řekl TN.cz lékárník David Gregor.

Původně měl být lék znovu dostupný v prosinci. Jenomže už nyní Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na webu uvádí, že se dodávky obnoví až v dubnu příštího roku.

[chooze:article;value:503981]

Podle lékařů jde o zásadní problém. "Vzhledem k tomu, že v našem oboru (léčba návykových nemocí, resp. závislostí) je v klinické praxi k dispozici jen několik málo léků, je výpadek kteréhokoliv z nich vždy velký problém. Aktuálně jde například o výpadek jednoho léku pro substituční léčbu, dlouhodobě zcela chybí jeden anticravingový lék. V případě Antabusu se jedná o lék, který v ČR nemá náhradu, žádný jiný přípravek s obsahem disulfiramu není k dispozici," sdělil TN.cz primář Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petr Popov.

Léčba

Pro značnou část pacientů je právě Antabus důležitou součástí jejich odvykací terapie. "Proto jeho výpadek může mít pro některé pacienty velký negativní dopad a být rizikem při udržování abstinence," doplnil adiktolog Ondřej Čalovka.

"Antabus působí tak, že v kombinaci s požitým alkoholem vyvolává velmi silnou reakci projevující se ovlivněním oběhového systému, krevního tlaku, pocity na omdlení, závratěmi, bolestmi hlavy, ztíženým dýcháním, nebo dokonce útlumem činnosti dechového centra v prodloužené míše s rizikem úmrtí," popsal Popov.

Další metody

Mnozí odborníci jsou přesvědčeni, že bude nutné hledat nové terapie, které by podobný efekt zajistily. "Pokud to kapacity umožní, častěji se s pacientem v ambulancích scházet nebo nahrazovat terapeutická sezení a kontroly třeba telefonickým hovorem nebo jinou formou komunikace. Nebo také kontrolovat, zda člověk požil nebo nepožil, testem na alkohol z dechu. Přestože se to běžně v ambulancích dělá, tak zvýšit možnost kontrol," myslí si adiktolog Adam Kulhánek z Kliniky adiktologie První lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

[chooze:article;value:503975]

Právě nedostatečné kapacity jsou ale jedním z dalších problémů. "Bylo by vhodné posílit nefarmakologické prvky terapie, ať už ve formě individuální adiktologické terapie, či skupinové adiktologické terapie. Kapacity léčebných služeb jsou však dlouhodobě poddimenzované, tudíž bude velký problém toto zajistit," upozornil Čalovka.

"Jedna z metod, která se ještě používá, je, že pacient má takovou 30denní tabulku sledování abstinence. Zapisuje si každý den, jestli měl chuť se napít, jestli se napil, jaké měl u toho pocity. A nějakým způsobem si sám vyhodnocuje, jak se mu daří abstinovat. I tyto nástroje se dají používat, aby se dala ta odpovědnost přenést na toho pacienta," uzavřel Kulhánek.

Neregistrovaný přípravek

Nahradit Antabus by měl v Česku lék Tetradin, který rovněž obsahuje léčivou látku disulfiram, uvedl redakci TN.cz SÚKL. Přípravek ale dosud v Česku nebyl povolený.

"Ministerstvo zdravotnictví již 24. 3. 2023 povolilo distribuci, výdej a použití neregistrovaného léčivého přípravku, který je nahrazující léčivému přípravku Antabus. V nejbližší době by po finalizaci posledních výrobních procesů měl být dostupný v distribuci v dostatečném množství," informoval mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Kdy přesně bude lék k dostání, ale ministerstvo neuvedlo. V současné době tak není možné v Česku sehnat ani tento přípravek. "Ze tří distributorů o něm věděl jeden. Ten uvedl, že už se prý asi přebaluje a měl by být dostupný zhruba během 14 dnů," uzavřel Gregor.

Kvůli problémům s alkoholem roste zájem o antidepresiva. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.