Lékař chtěl za operaci holčičky úplatek. Jinak to dopadne špatně, zlobí se otec

Na instagramu ho sleduje zhruba čtvrt milionu lidí. To se obvykle záchranářům či lékařům nestává. Marek Dvořák to ale využívá k edukaci. "Jednoho dne jsem zasahoval u dítěte herečky Nikol Leitgeb, ona příběh pak zveřejnila a já k tomu dopsal komentář, co mají lidé dělat, když se děje něco takového," popsal, čím odstartoval boom na jeho sociálních sítích. 

"V tu chvíli mě začala sledovat velká spousta lidí, tak jsem změnil přístup ke svým příspěvkům a začal psát více textu. Využívám to teď k tomu, abych jim řekl o své práci," nastínil Dvořák s tím, že jeho rady občas pomáhají zachraňovat životy, jak mu píší fanoušci v komentářích. "To je asi ta největší odměna, opravdu to funguje," doplnil záchranář. 

[chooze:article;value:524932]

​Ve zdravotnictví je jako doma, přitom ale i on sám má špatnou zkušenost s přístupem lékaře. "Je to víc než rok a asi to ještě nemám zpracované. Naše dcera je hodně nemocná, a tak chodíme často po doktorech. Potřebovala tehdy jeden druh operace, takže jsme na ni hledali specialistu. Jeden ji vyšetřil a řekl, že by se operovat měla," řekl Dvořák.

"Druhý den přišel ženě e-mail od tohoto doktora s tím, že operace by mohla být normálně ve státní nemocnici. Byly tam různé provozní informace a pak tam bylo napsané, že náklady toho lékaře jsou nějaké desítky tisíc. Nás ani nenapadlo, co by to mohlo být, tak jsme se jenom zeptali, co je to za náklady," pokračoval starostlivý otec.

[chooze:article;value:523809]

​Odpověď lékaře ale rodiče šokovala. "On napsal už tak trošku agresivně. Prý pokud to nezaplatíme, mohlo by se stát, že dceru bude operovat někdo, kdo není tak zkušený. A nemuselo by to dopadnout dobře. To už bylo docela ostré. Byla to zkrátka normální žádost o úplatek. Navíc to hraničilo s vyhrožováním," nechápal Dvořák.

"Já nemám problém s tím, že doktor má na dveřích ceník a tam má napsáno, kolik operace různého druhu stojí. Já mu to rád dám, pošlu mu to na účet a ještě mu poděkuju. Ale takováto forma, že pokud nezaplatíme, dopadne to špatně, to nás absolutně odradilo od další komunikace s doktorem," doplnil.

Následná rada od právníků, s nimiž se přátelí, ho ale vykolejila ještě víc. "Úplně mě šokovalo, co řekli. Právníci mi v podstatě poradili, abych mu to zaplatil, pokud chci tu operaci. Řekli mi, abych mu prostě dal úplatek. To mi přišlo ještě víc šokující než celá ta situace. Nakonec jsme si nikde nestěžovali, já jsem to jen vyvětral na sociální síti. A určitě to nebylo poprvé, lidé reagovali, že se to děje běžně," uzavřel Dvořák.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.