Lékař dal Mileně léky a poslal ji domů. Babička druhý den zemřela, truchlí vnuk

Zdrcený vnuk František se domnívá že jeho babička, která ve čtvrtek zemřela, mohla být ještě naživu. Mileně z Chomutova bylo 63 let a pracovala jako uklízečka, na přání rodiny a vzhledem k citlivosti případu redakce jména pozměnila.

Ještě v prosinci Milena chodila do práce. V prvním lednovém týdnu ji ale začal bolet hrudník. Tento týden ve středu proto navštívila svého praktického lékaře. "Doktor podle babičky provedl jen CRP test a nijak důkladněji ji nevyšetřoval. Napsal jí léky, ve čtvrtek ale babička zkolabovala," řekl pro TN.cz František.

[chooze:article;value:442790]

​​Ve čtvrtek nabraly věci rychlý spád. "Babička přestala ráno dýchat a museli jsme ji oživovat. Volali jsme sanitku," popisuje František. "Mohu potvrdit, že jsme pacientku s vážnými zdravotními potížemi převezli do nemocnice," potvrzuje Prokop Voleník, mluvčí záchranářů Ústeckého kraje.

"Ve čtvrtek jsme přijali pacientku po domácí zástavě srdce. Ani přes intenzivní snahu lékařů chomutovské nemocnice se ji bohužel nepodařilo zachránit," sdělila Petra Roubíčková, mluvčí společnosti Krajská zdravotní, jež provozuje Nemocnici Chomutov, kde žena zemřela.

Případem se zabývá policie

Rodina Mileny má podezření, že mohlo dojít k zanedbání lékařské péče. "Podobná situace se nám stala už jednou. Stejný praktický lékař poslal babičku už jednou v minulosti s léky domů. Ona však měla oboustranný zápal plic a covid-19," vzpomíná František.

[chooze:article;value:533772]

​Policie potvrdila, že se už případem zabývá. "Chomutovští kriminalisté okolnosti úmrtí ženy prověřují. Nařídili jsme soudní pitvu. Vzhledem k začínajícímu vyšetřování ale nemůžeme uvádět žádné podrobnosti," vysvětluje policejní mluvčí Václav Krieger. 

Petr Šonka, který je předsedou Sdružení praktických lékařů ČR (SPL ČR), se nedomnívá, že nutně muselo dojít k zanedbání lékařské péče. "Takové věci obvykle zjišťují soudní znalci a zabere jim to více času. Občas někdo zemře i bezprostředně po návštěvě lékaře, ale nemusí to znamenat, že to byla chyba zdravotníků," uvádí Šonka.

"Je ale jen velmi málo pravděpodobné, že by ta paní měla zápal plic a její CRP nebylo vysoké. CRP test slouží k potvrzení či vyloučení bakteriální infekce. To se může stát opravdu jen výjimečně. Ta paní mohla zemřít například i na infarkt, plicní embolii nebo z mnoha dalších důvodů," říká šéf organizace praktických lékařů.

[chooze:article;value:337042]

​"Také je otázkou, co přesně ta seniorka svému lékaři řekla. Ta problematika je opravdu široká a není tématem na krátký komentář. Když přijde pacient s bolestmi na hrudi, tak velmi záleží i na tom, jak je popíše," informuje Šonka.

"Já jsem u toho případu nebyl, ale i když někoho léčíte se zápalem plic a postupujete správně, tak to neznamená, že nemůže druhý den zemřít třeba na infarkt či mozkovou příhodu," dodává předseda SPL ČR.

Krize ve zdravotnictví pokračuje. Péče vázne kvůli dohodám lékařů a nemocnic (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.