Lékař: Lidé žijí v energetickém dluhu. Pravidla pro zlepšení jsou jednoduchá

Jan Vojáček se věnuje funkční medicíně, která se věnuje zlepšení zdraví například u chronicky nemocných lidí. "Existují dva přístupy, jak řešit zdraví a nemoci. Prvním je nechat to na lékaři, druhým pak, že se o sebe lidé starají sami. A funkční medicína se snaží člověka provést tím procesem, jak se o sebe dobře postarat, aby si zlepšil svůj zdravotní stav," uvedl.

Vojáček se mimo jiné zabývá i tím, co dělat při nedostatku energie či autoimunitních onemocnění. "Životní energie je jeden z důležitých faktorů, jelikož lidé neví, jak ji podporovat skrze naše palivové články, tedy mitochondrie, a naopak spoustu energie ztrácí kvůli nejrůznějším emočním dramatům a situacím, které se opakují. Lidé tak žijí v neustálém energetickém dluhu," řekl.

[chooze:article;value:564948]

"Mitochondrie ze 2/3 jedou na světlo. A my žijeme doma, tedy pod umělým světlem, které pro energii není úplně ideální. Málokdo ví, co je pro něj dobrou stravou, která mitochondrie podpoří či jak se dají podpořit ochlazením. Je to taková série procesů v životním stylu návyků, které nás buď povzbuzují nebo naopak skomíráme," dodal.

Lidé by podle Vojáčka měli dodržovat několik jednoduchých pravidel. "Tím nejjednodušším je se hned po ránu vystavit přirozenému světlu. Máme v očích receptory, které jsou spojeny s centrem v mozku a jako dirigent orchestrují biologické rytmy. Potřebujeme tedy udělat ranní reset, který tělu řekne, kdy a kde se nachází," popsal.

[chooze:article;value:563835]

"Druhým tématem je strava, tam bych dal lidem jednoduchou radu, kterou je tzv. SLS, tedy sezónní lokální stravování. Jezte to, co roste v dané době tam, kde žijete. To je nejlepší pro mikrobiální a buněčné zdraví. To znamená zelenina, ovoce, ryby či kvalitní máslo. Důležité je také pít dostatek čisté vody," doplnil.

Velké množství klientů, kteří za Vojáčkem chodí, má tzv. "sebedestruktivní vzorce myšlení", které si odnášejí z dětství. "Jedním z nejdůležitějších je "nejsem dost dobrý". Někteří si to ani neuvědomují, ale třeba jsou pak workoholici nebo alkoholici. Když se podíváte hlouběji pod povrch, tak tyto vzorce vám dokážou zničit život," uvedl příklad. 

Někteří lidé se těmto změnám dle lékaře nechtějí otvírat, a to z důvodu, že nechtějí vystoupit ze své komfortní zóny. "Je nám pohodlná. Ukázání své zranitelnosti je pro společnost těžké, stejně tak jako jít do vědomého utrpení. Lidé raději skrývají, co je trápí, protože si myslí, že jsou rozbití," vysvětlil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.