Lékař o porodech: Jestli bude v pořádku, tak vás budu žalovat, volala matka

"Správně by děťátko mělo být 72 hodin v porodnici a posléze až propuštěno. Je-li propuštěno dřív, před 48. hodinou života, tak potom mluvíme o předčasném propuštění," popsal Čihař s tím, že se s ním pojí hodně administrativy, ale i obav lékařů.

"Můžete si to děťátko v nemocnici ponechat pouze tehdy, jeli v příjmem ohrožení života, což řada těch věcí není, ale vy o to dítě stejně máte starost," pokračoval. Pro dítě to podle něj může představovat řadu rizik, která doma rodiče neodhalí. Jako příklad uvedl infekce nebo srdeční vadu.

[chooze:article;value:549684]

​Sám přitom prosazuje porody v co nejpřirozenějších podmínkách. V nemocnici na Bulovce proto zřídili Centrum porodní asistence. "Rodičky, které mají v malé nebo nulové riziko komplikací, mohou rodit v nějakém porodním apartmánu, s porodní asistentkou," vysvětlil.

"Může u toho být tatínek, případně dula. A ve chvíli, kdy se tam cokoliv pokazí, tak je za zády porodník, případně neonatolog," dodal. Radost ale nemá z různých influencerů a influencerek, kteří na sociálních sítích šíří své názory o porodech.

[chooze:article;value:553861]

"Některé ty sítě, blogy, vyjádření influencerů, to jsou vysloveně dezinformace, které nám vadí a tu naši práci nám zhoršují," řekl neonatolog. "Někdy se nám dokonce stává to, že rodičky jsou těmi sítěmi natolik ovlivněné, že nám brání třeba v zákrocích včetně resuscitace," doplnil.

"Děťátko potřebovalo rozdýchat, paní doktorka si ho odnášela a maminka za ní volala, jestli bude v pořádku, tak vás budu žalovat," popsal jeden ze šokujících zážitků z porodnice.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.