Lékař poprvé uvedl, jakou bakterii našli u Bohdalové. Naprosto vzácná infekce, říká

Bohdalová skončila v nemocnici kvůli Yersinii enterocolitice. "Je to naprosto vzácná infekce," popsal Neužil pro TN.cz. V Česku se podle něj ale občas vyskytne. 

"Stav Jiřiny Bohdalové je touto dobou dobou daleko lepší, je stabilizovaná a antibiotická terapie, která byla testovaná v rámci citlivosti vůči této bakterii, je efektivní. Neříkám, že po krizové situaci máme vyhráno, ale zdá se, že jsme to zvládli," sdělil. Svědčí o tom podle něj laboratorní nálezy.

Klinický stav herečky je lepší. "Bude záležet na tom, jak ji dokážeme zmobilizovat, ale už chodí kolem postele, už se dívá na televizi, přijímá svoje návštěvy a už je i společenská," prozradil Neužil.

[chooze:article;value:575685]

Kde se na veřejnosti vzala informace, že se jedná o mnohem nebezpečnější botulotoxin, nechtěl Neužil komentovat. "Určitě to nepřišlo z naší nemocnice a jejího okolí," vzkázal lékař z Nemocnice Na Homolce.

"Vyloučili jsme i fokální infekci, udělali jsme vyšetření PET/CT, které prokázalo, že nemá žádnou lokalizovatelnou infekci, aby ji teď ohrožovala. Septický stav, to znamená akutní projev infekce, se zdá být zvládnut a nevedl k žádné lokalizovatelné infekční situaci jakéhokoli orgánu," dodal.

Bakterie, kterou se Bohdalová nakazila, roste v rozmezí 0 až 44 stupňů Celsia, tedy i například v chladničce. Herečka ji pravděpodobně získala z jídla. Podle dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí s bakterií v nemocnici skončí méně než třetina nakažených. Smrtelnost je skoro nulová.

Rizikové je zejména špatně tepelně upravené vepřové maso, vyhnout by se lidé měli také nepasterizovanému mléku. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.