Lékař řekl, jak často chodit na odběry krve. Nic nepodceňte, varuje

Biochemici jsou často ti první, kdo ví, co pacientovi je. Na základě jejich výsledků pak konají další lékaři. "Zhruba 70 % lékařských rozhodnutí je na základě vyšetření krve. Zdá se to šílené, ale laboratoř a zobrazovací metody o člověku řeknou všechno. Něco na člověku poznáte hned, ale ta laboratoř diagnostiku zpřesňuje," nastínil Zima.

"Poznáme, kdy se narodí dítě, že je žena těhotná, a jak se to dítě vyvíjí. Poznáme choroby, které u člověka vznikají a které nebolí. To je například selhání ledvin, zvýšený cholesterol a moderní genetické testy odhalí typy nádorů. Paleta vyšetření je široká a je to obor, který se dynamicky rozvíjí posledních 50 let," popsal Zima, který je přednostou ústavu biochemie ve Všeobecné fakultní nemocnici.

[chooze:article;value:513319]

​Největším pokrokem v této oblasti je podle něj automatizace procesu odběrů krve. "Automatizace zrychluje vyšetření vzorku, nyní potřebujeme mnohem méně krve, takže je to šetrnější vůči pacientovi. Také velký pokrok lze pozorovat, co se týče genetických testů. Nyní je to záležitost desítek hodin, což bylo před dvaceti lety nemyslitelné," podotkl.

Lidé by podle něj měli chodit na odběry krve, aby něco nezanedbali. "U mladého člověka je vhodné vyšetření kolem 18 let a při nástupu do zaměstnání, tam se vidí, jaké má člověk hodnoty. Pak už je to otázka zátěží v rodině. Pokud se v rodině vyskytuje ve věku 40 let infarkt nebo nádorové onemocnění, tak by člověk měl zpozornět. Je to nízký věk a něco tam může být," varoval Zima.

[chooze:article;value:501502]

​Všeobecně u mladých lidí stačí chodit na odběry jednou za deset let. "Pak, jak ten věk stoupá, by ta perioda měla být jednou po pěti letech a s vyšším věkem i jednou za dva roky. Ale pokud máte něco, co je třeba sledovat, tak samozřejmě častěji, což by vám měl už říct váš lékař," doplnil biochemik. 

Podle něj se nedá říct, jaká krev je nejvzácnější. "Pro každého člověka je krev vzácná, pokud ji bude potřebovat. Dárcovství krve je potřeba podporovat pořád. Lidskou krev neumíme nahradit, proto je potřeba apelovat na lidi, aby chodili darovat krev, protože bez ní se neobejdeme," uzavřel Zima.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.