Lékař šíří zprávu, že vakcíny na covid způsobují rakovinu. Experti vše vyvrátili

Na šířící se dezinformaci slovenského lékaře a vysokoškolského učitele Igora Bukovského upozornil web Topky.sk. Podle něj zdravotník na konci října zveřejnil na facebooku příspěvek, ve kterém tvrdil, že vakcíny proti covidu-19 od Pfizer/BioNTech mohou způsobit rakovinu.

"Obsahují genovou složku, kterou firma při schvalování zatajila a která může vážně poškodit zdraví," uvedl s tím, že tato složka je schopná vyvolat v infikovaném organismu rakovinu. Své tvrzení opřel o kanadský úřad Health Canada, který měl potvrdit výskyt této složky a oznámit, že ho to znepokojuje. 

Health Canada ale takové dezinformace vyvrací. Článků a příspěvků, které tvrdí totéž co Bukovský, se na sociálních sítích objevilo mnoho v různých jazycích a šíří se jako lavina. Agentuře AFP úřad sdělil, že použité informace jsou zkreslené a zavádějící. 

[chooze:article;value:523719]

​"Vakcína proti covidu-19 od společnosti Pfizer/BioNTech neobsahuje virus 40 (SV40). Přítomnost fragmentu zesilovače SV40 není totéž jako přítomnost celého samotného viru," vysvětluje Health Canada.

Úřad se také ohradil proti tvrzení, že by tento fragment byl zdraví škodlivý. "Je neaktivní, nemá žádnou funkční úlohu a jeho naměřená hodnota byla trvale pod limitem, který stanovil kanadský zdravotní úřad a další mezinárodní regulační úřady," zdůrazňuje Health Canada. 

To, že by vakcíny proti covidu-19 způsobovaly rakovinu, už dříve vyvrátilo jako tzv. hoax například i americké centrum MSKCC, které se zabývá výzkumem a léčbou onkologických onemocnění. "Žádná z vakcín nijak neinteraguje s vaší DNA, ani ji nemění. Nemohou způsobit rakovinu. Na mýtu, že by vakcína proti covidu-19 mohla nějakým způsobem inaktivovat geny, které potlačují vznik nádorů, není nic pravdivého," uvedlo centrum. 

Za vývoj mRNA vakcíny proti covidu letos vědci dokonce získali Nobelovu cenu (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.