Lékaři chtějí vymýtit rakovinu děložního čípku. Důležité je očkování

Zatímco výskyt rakoviny děložního čípku v Česku mírně klesá, úmrtnost se za posledních 30 let téměř nezměnila. Onemocnění je totiž bezpříznakové, proto se na něj mnohdy přijde pozdě. Diagnózu rakoviny děložního hrdla si vyslechla před deseti lety i Radka Fišarová.

"Zničehonic mi bylo řečeno, že mám rakovinu ve třetím stadiu. Doma jsem měla dítě rok a půl, když to řeknu natvrdo, tak jsem vůbec nevěděla, zda mi bude dáno ho vychovat až do dospělosti," svěřila se.

Podle odborníků je proto důležitá prevence. Rakovina děložního čípku je totiž jediný typ rakoviny, proti kterému se dá očkovat. A v rámci zlepšení prevence se věková hranice pro očkování rozšíří.

[chooze:article;value:522762]

"Od příštího roku bude možné očkovat chlapce a dívky v plné úhradě ze zdravotního pojištění od 11 do ukončení 14 let," sdělil zástupce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Jiří Sláma.

Nejúčinnější je očkování proti papilomaviru před začátkem sexuálního života. "Rozšíření od 11. narozenin do těch 15. je velké zjednodušení," uvedla dětská praktická lékařka a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

[chooze:article;value:522335]

Další novinkou, která má pomoci proti rakovině děložního čípku bojovat, je zavedení HPV testu do pravidelných gynekologických kontrol u žen ve věku 55 let. "HPV test bude prováděn nejen v 35 a 45 letech, ale také v 55 letech," avizoval dále Sláma.

Pro ženy, které nechodí pravidelně ke gynekologovi, bude nově možnost od podzimu si udělat samotest na HPV virus i u praktického lékaře. Citlivost samotestu je podle odborníků srovnatelná s odběrem od lékaře. Samotná aplikace je prý jednoduchá a zabere jen pár minut.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.