Lékaři hrozí dalšími protesty. Nelíbí se jim změny v platech pro zdravotníky

Už půl roku jednají zástupci lékařů a odborů s ministerstvy zdravotnictví a práce o lepších podmínkách pro zdravotníky. Zažehnaly se tím protesty lékařů. Jednání ale stále nejsou u konce. Kamenem úrazu je totiž návrh zákona o odměňování zdravotníků.

"Zmíněný návrh nesplňuje ten základní požadavek, to znamená sjednocení odměňování všech zdravotníků v lůžkových zařízeních podle stejné normy. Stále zachovává odlišnost a je napsán velmi složitě a nesrozumitelně. Dokonce jsme zjistili, že pro některé kategorie pracovníků by to znamenalo pokles příjmů," uvedl šéf ČLK Milan Kubek.

[chooze:article;value:558112]

"My v tom zákoně zakotvujeme minimální mzdu mezi 65 až 130 tisíci v závislosti na tom, jestli jde o začínajícího lékaře anebo lékaře s atestacemi," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Na čem naopak panuje shoda, je zákoník práce. Úpravy, na kterých se všechny strany shodly, by do jeho novely měly být zapracovány pomocí pozměňovacího návrhu. Ve Sněmovně teď totiž novela čeká na projednání ve výborech. Změny by pak měly platit od srpna.

"Novinkou je tam možnost delší pracovní směny, než je 12 hodin, a sice až 24 hodin s 20% příplatkem za každou hodinu v této dlouhé směně odpracované a možnost volna pro mladé lékaře a lékařky před atestací. To by se mělo týkat i jiných zdravotníků-nelékařů," dodal Kubek.

S resortem zdravotnictví čeká odboráře další schůzka 13. června. Pokud se nedomluví, hrozí nejspíš na podzim další protesty.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.