Lékaři odhalili nový příznak srdečního selhání. Můžete si ho všimnout při vaření

Tento tichý příznak mohou mnozí přehlédnout. Pokud se přistihnete, že například při vaření necítíce výrazný pach cibule, tak se mějte na pozoru. Může vám totiž hrozit srdeční selhání. 

​S přibývajícími léty, zejména po šedesátce, se smysly mnoha z nás mohou zhoršovat. Podle spoluautora studie Kerana Chamberlina z Michiganské univerzity to může být varovným signálem, že se s vaším srdcem něco děje, uvedl pro Medical News Today

"Ztráta nebo zhoršení čichu postihuje přibližně čtvrtinu starších dospělých. Informovanost veřejnosti je však nízká, pouze asi 30 % osob se ztrátou čichu ví, že ji má," cituje web Gloucestershire Live slova druhého spoluautora studie Honleie Chena.

[chooze:article;value:560846]

"V posledních dvou desetiletích jsme se dozvěděli, že ztráta čichu je jedním z nejdůležitějších časných příznaků demence a Parkinsonovy choroby. Zajímavé je, že nové údaje, včetně těch našich, naznačují, že ztráta čichu může mít hlubší dopady na zdraví starších dospělých," doplnil Chen. Mezi tyto dopady patří například zvýšené riziko úmrtí nebo zápalu plic.

"Vzhledem k tomu, že srdeční selhání je pokročilý mnohostranný syndrom, může být jeho progrese zhoršena zvýšenou zranitelností. Proto může ztráta čichu souviset s kardiovaskulárním zdravím jako ukazatel, přispěvatel nebo obojí," dodal Chamberlin.

Vědci našli v lidském srdci plast. Způsobuje infarkty i rakoviny. Podívejte se na dubnovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.