Lékaři odhalili tři záludné příznaky rakoviny plic. Přichází tiše a nenápadně

Lékaři upozornili na několik záludných příznaků rakoviny plic. Ty sice mohou přicházet tiše a nenápadně, jejich odhalení je ale klíčové. Včasná diagnóza totiž může být pro léčbu tohoto zákeřného onemocnění zásadní.

Lékař Jeffrey Yang deníku Huffington Post vyjmenovat tři hlavní příznaky, které naznačují, že s tělem není něco v pořádku, a které mohou signalizovat i přítomnost rakoviny. Pokud se objeví, lidé by je rozhodně neměli podcenit.

[chooze:article;value:541683]

​Prvním příznakem může být nenápadná bolest na hrudi doprovázená dušností a případně i vykašláváním krve. Lékař ale poznamenává, že tyto příznaky mohou vyvolat i další onemocnění a nemusí souviset jen s rakovinou.

Zvýšenou pozornost by lidé měli přikládat i přetrvávajícímu kašli. Důvodem k obavám by údajně měl být zejména takový kašel, který přetrvává týdny a není doprovázen žádným jiným nachlazením. I ten je ale možné zaměnit s jiným onemocněním, například zápalem plic.

V pokročilejším stadiu se ale rakovina může rozšířit i do dalších částí, a kromě bolesti na hrudníků tak může způsobit i bolest celého těla. "Jakmile se rakovina plic rozšíří do jiných částí těla, může v těchto oblastech způsobit příznaky, jako jsou bolesti hlavy nebo bolesti v blízkosti kostí v zádech nebo pánvi," řekl deníku Mirror ředitel amerického Centra pro rakovinu plic Daniel Boffa.

[chooze:article;value:533221]

​Pokud se některý z těchto příznaků objeví, odborníci doporučují navštívit lékaře. Zároveň ale vyzývají k tomu, aby lidé zachovali chladnou hlavu. Jejich přítomnost totiž nutně nemusí souviset s rakovinou. Není proto důvod k panice.

Rakovina průdušky, průdušnice a plic je ale pátým nejčastějším onemocněním, na které se v České republice umírá. Podle dat Českého statistického úřadu, které má redakce TN.cz k dispozici, na ni v první polovině roku 2023 zemřelo 2 340 lidí, z toho nejvíce v Moravskoslezském kraji, kde této zákeřné nemoci podlehlo 280 lidí.

Rakovina je stále častější u mladších lidí. Klíčem je změna stravování:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.