Lékaři omezují přesčasy, nemocnice čeká mírný útlum. Válek chce jednat

Odebráním osobního příplatku, zrušením dovolené nebo třeba zrušením účasti na povinných vzdělávacích akcích – takto reagují některé nemocnice podle Sekce mladých lékařů na odmítnutí sloužit v prosinci přesčasy.

Výpověď z přesčasů v prosinci jen ze Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) podalo přes 300 lékařů. Nemocnice se proto připravuje i na omezení provozu. "Něco trochu utlumíme, přizavřeme, někde zavedeme směnný provoz. Nemocnice bude v mírném útlumu," říká ředitel VFN Martin Feltl.

[chooze:article;value:524932]

​Stejný problém čeká i další zdravotní zařízení. "U nás půjde zhruba o 150 lékařů. Péče v potřebném rozsahu však bude zajištěna," uvádí mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová.

Přesčasy vadí i zdravotníkům mimo metropoli. "K dnešnímu dni evidujeme ve Fakultní nemocnici Olomouc celkem 106 lékařů, kteří projevují nesouhlas se závazkem přesčasové práce. Situaci sledujeme, jednání stále probíhají," uvádí Adam Fritscher, mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc.

Lékaři tvrdí, že si za normální pracovní dobu nevydělají dost, tak musejí brát přesčasy. Žádají proto odpovídající finanční ohodnocení a změnu systému. To ale podle ředitele Všeobecné fakultní nemocnice není plně v rukách zdravotnických zařízení.

"Zlepšit můžeme to, na co si vyděláme ze zdravotního pojištění, protože pokud z úhradové vyhlášky dostaneme peníze za péči, které můžeme dát do platů, tak je do těch platů dáme. Když je nedostaneme, tak je do těch platů dát nemůžeme, ale za dva roky nemocnice zkrachuje," uvažuje Martin Feltl.

Ve středu se mají lékaři sejít kvůli problematickým přesčasům s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a 20. října na podobnou schůzku přijde i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.