Lékaři plánují protestovat dál. Problém ještě není zažehnán, upozorňují

Lékaři sice vítají výsledek jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS), při kterém dostali příslib více peněz na platy, dokud ale nebude vše takzvaně černé na bílém, je podle nich potřeba s částečným omezením péče, způsobeným odmítnutím přesčasů, i nadále počítat – minimálně v nejbližších dnech.

"Dohoda je předběžná a není tedy zatím důvod cokoliv měnit. O víkendu je stejně všude omezený provoz," sdělil TN.cz prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Podobně to vidí také viceprezident ČLK a předseda Sekce mladých lékařů Jan Přáda. "Zpětnou vazbu z nemocnic zatím nemám, nicméně všechno bude záviset na jednáních příští týden," sdělil. Dodal také, že jeho čtvrteční výzvu k tomu, aby lékaři zajistili péči o pacienty, nelze zároveň brát jako výzvu k ukončení protestu.

[chooze:article;value:531232]

Tyto závěry potvrzují také nemocnice. "Fakultní nemocnice Brno zatím k žádným unáhleným krokům nepřistupuje. Dohodu velmi vítáme a jsme za to velmi rádi, ale zatím nepočítáme s tím, že bychom se vraceli ke standardnímu režimu. Věříme ale, že by se to mohlo změnit příští týden. Uvidíme, co přinesou budoucí dny," řekla TN.cz mluvčí zařízení Lenka Martinková.

"Zatím k žádné změně nedošlo. Plánovaná péče je omezená na dvou našich pracovištích – v Mostě a v Litoměřicích. Nicméně, dokud ten protest nebyl odvolán, pokračujeme podle původního plánu," tvrdí pak mluvčí ústecké Krajské zdravotní Petra Roubíčková.

"Tak, jak byly směny naplánovány od prvního prosince, tak to zatím platí," potvrdila také mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková s tím, že odklady plánované péče se zatím týkají jen jednotek pacientů. 

"Vítáme zklidnění atmosféry ve zdravotnictví. K prvnímu prosinci z 1000 lékařů podalo výpověď z přesčasové práce 86. Rozpis služeb na prosinec je připravený, akutní péče zajištěna, plánované výkony se zatím neredukují. V ambulantním provozu na některých pracovištích může dojít k mírnému omezení provozní doby," informovala zase na síti X Fakultní nemocnice Plzeň. 

Přesto se věci posouvají. "Moje informace je, že by se příští týden měl provoz nemocnice podle té dohody znormalizovat," tvrdí například mluvčí nemocnice Jihlava Monika Zachrlová. "Dnes se nic nemění, nicméně dvě výpovědi ze 136 přesčasů byly po včerejší dohodě staženy," oznámila TN.cz mluvčí Městské nemocnice Ostrava Andrea Vojkovská.

Premiér Fiala jednal s lékaři. Dohodli se na zvýšení platů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.