Lékaři se obávají nové epidemie. Zákeřný virus si už vyžádal několik obětí

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před šířením zákeřného viru zvaného marburg. Africká Rwanda se totiž na konci září přidala na seznam postižených zemí a ohlásila první případy. Země hlásí 26 pacientů, včetně osmi úmrtí.

"WHO hodnotí riziko této epidemie jako velmi vysoké na národní úrovni, vysoké na regionální úrovni a nízké na celosvětové úrovni," uvádí WHO. Odborníci se ale obávají rychlého šíření viru, a tak se teď snaží vypátrat zhruba 300 lidí, kteří mohli s pacienty přijít do kontaktu. Jeden z nich měl údajně odcestovat do zahraničí.

[chooze:article;value:575934]

​Proti viru neexistuje žádná vakcína. "Proto je důležité, aby lidé s příznaky podobnými marburgu včas vyhledali péči za účelem léčby, která může zvýšit šance na jejich přežití," dodala organizace.

Virus marburg se přenáší tělesnými tekutinami včetně výkalů i zvratků. Následná nemoc začíná náhle, obvykle propukne do dvou až 21 dnů a projeví se vysokou horečkou, silnou bolestí hlavy, malátností, průjmem a zvracením. Objevit se může i krvácení.

Případy už dříve hlásila například Rovníková Guinea a Uganda. Jak ale připomíná Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, virus se v minulosti objevil už i v Evropě. Propuknutí choroby vědci vůbec poprvé zaznamenali v roce 1967 v Německu. Později se nemoc objevila i v Srbsku.

Epidemie žloutenky typu A na Ostravsku. Nakažení patří k sociálně slabším:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.