Lékaři v karlovarské nemocnici odmítají přesčasy. Vedení zvažuje omezení péče

Pracovat přes čas nebude v Karlovarské krajské nemocnici od prosince celkem 24 lékařů, tedy asi každý desátý. "Nejvíce jich je na dětském oddělení nemocnice Karlovy Vary a interním oddělení v nemocnici Cheb. Poté se to už týká jenom jednotlivců," uvedla mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Markéta Singerová.

Pokud se situaci nepodaří vyřešit, bude muset nemocnice zavést směnný provoz nebo částečně omezit provoz na některých odděleních. "My se aktuálně snažíme naplánovat prosincový provoz tak, aby byl zachován kompletní provoz a nemuseli jsme dělat žádná omezení. Ale samozřejmě připouštíme, že k nim může dojít," podotkla Singerová.

[chooze:article;value:526444]

O tom, jak bude provoz probíhat v příštím roce, ale bude jasno až po dokončení jednání s ministerstvem zdravotnictví. Kromě toho se prý situace může od ledna změnit i proto, že se počet odpracovaných přesčasových hodin vynuluje.

Rozhodnutí lékařů nicméně v krajské nemocnici respektují. "My jako nemocnice nikoho neodsuzujeme. Samozřejmě každý má své limity a možnosti, kolik přesčasové práce je schopný zvládnout, a budeme to respektovat. I v tomto souladu budeme plánovat ty služby tak, abychom se právě u konkrétních lidí přesčasové práci zcela vyhnuli," dodala Singerová.

Okolní nemocnice se už proto připravují na to, že je kvůli možnému omezení péče v krajské nemocnici čeká větší nápor pacientů. "Nás se to samozřejmě dotkne, pokud bude omezen provoz v okolních nemocnicích, tak to logicky bude znamenat větší nápor na naše lékaře, naše sestry a obecně na náš personál," řekl tiskový mluvčí Penta Hospitals Vladislav Podracký.

[chooze:article;value:525789]

O přesčasech a dalších pracovních omezeních pro lékaře jednali v pátek zástupci lékařů spolu s ministry. "Náš prvotní návrh, který by umožnil 24hodinové služby s maximálními možnými směnami o délce 12 hodin a případnými přesčasy, tak to nikdo nerozporoval," řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Lékaři ovšem mají i další požadavky. "Řešili jsme tu nešťastnou novelizaci, která navyšovala legální úroveň přesčasů na dvojnásobek. Jsem rád, že jsme se shodli, že to je neakceptovatelné," prohlásil předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.