Lékaři varují: 11 příznaků rakoviny, které můžete odhalit na svých očích

Rakovina očí nebývá v popředí, když se hovoří o onkologických onemocnění. Ve srovnání s rakovinou plic, kůže nebo prsu je vzácná, případů ale v posledních desetiletích poměrně rychle přibývá.

Odborníci z největší světové organizace pro výzkum rakoviny Cancer Research UK sestavili seznam 11 příznaků, které mohou naznačovat rakovinu očí. 

​"Bolest je poměrně vzácná, pokud se rakovina nerozšířila vně oko, nebo nezpůsobuje příliš velký tlak uvnitř oka," upřesňují odborníci z Cancer Research UK. "Pamatujte, že rakovina oka je vzácná. Mnohé z těchto příznaků mohou znamenat onemocnění, které nejsou onkologická. Je důležité, abyste každý z nich nahlásili svému lékaři," zdůrazňují. 

[chooze:article;value:528801]

​Jako u jiných typů rakovin totiž platí, že čím dříve bude nádor oka zachycen, tím větší je šance na úspěšnou léčbu. Včasné odhalení může nemocnému zachránit i zrak. 

"Ještě před zhruba 50 lety byl nitrooční melanom spíše raritou, dnes počet pacientů s tímto onemocněním stále roste. Ročně toto onemocnění postihne zhruba 600 Čechů," uvádí oční klinika Gemini. Hlavními důvody jsou podle ní nedostatečná ochrana očí před UV zářením a vystavování očí umělému osvětlení. 

Podle Cancer Research UK záleží také na typu rakoviny očí. Například melanom je častější u starších lidí, bělochů či lidí s modrýma, šedýma a zelenýma očima. Retinoblastom zase nejčastěji postihuje děti mladší pěti let. 

Každá třetí žena s rakovinou prsu zemře. Prevence je zásadní: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.