Lékaři varují před 4 symptomy. Mohou se objevit 24 hodin před zástavou srdce

Více než polovina pacientů mívá před zástavou v posledních hodinách čtyři příznaky. Vyplývá to ze studie amerických vědců zveřejněné v časopisu The Lancet. Výzkumníci využili údaje záchranné služby o zdravotním stavu 1 672 pacientů ve věku od 18 do 85 let, kteří se potýkali se zástavou nebo to na ni vypadalo a přivolali si záchranku.

Jednalo se o bolest na hrudníku, dušnost, nadměrné pocení a stav podobný záchvatu. "Frekvence a jednotlivé symptomy se výrazně lišily podle pohlaví. U mužů byly bolesti na hrudi, dušnost a pocení významně spojeny s náhlou srdeční zástavou. Zatímco u žen s tím souvisela pouze dušnost," stojí ve studii.

[chooze:article;value:480879]

Právě dušnost zjistili odborníci u 41 % pacientů, bolest na hrudi u 33 %, nadměrné pocení pak trápilo 12 %. Stav podobný záchvatu u sebe pozorovalo 11 % lidí.

Podle vědců právě tato zjištění dávají pacientům naději zástavu odhalit včas a ihned ji začít řešit. "Varovné příznaky jsou příslibem pro předpovězení bezprostřední náhlé srdeční zástavy," citoval portál The Sun lékařku Kyndaron Reinierovou.

Lidé by ale zároveň neměli ignorovat také další příznaky. Mohou se potýkat mimo jiné s bolestí na hrudi, závratěmi, nepravidelným srdečním tepem a extrémní únavou.

Právě problémy se srdcem bývají i nejčastější příčinou úmrtí u populace v České republice. Spouštěčem srdečních selhání může být postižení věnčitých tepen zásobující srdeční sval, srdečních chlopní nebo přímo srdečního svalu. Další informace zjistíte v tomto článku na TN.cz.

Vědci zjistili, že časté telefonování může vést k infarktu nebo mrtvici. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.