Lékaři varují před akrylovými nehty. Přibývá žen se zdravotními problémy

Pro krásu se musí trpět. To by klidně mohla potvrdit paní Eva z Prahy, která si s akrylovými nehty prožila své. "Ty ruce mám popraskaný, mám to z umělých nehtů. Občas se ty nehty zadrhávají, tak si tam dávám náplasti. Bylo to dobrý, potom se to zase zhoršilo. Nahoru, dolu, nahoru, dolu," svěřila se televizi Nova.

Podobně jako paní Eva je na tom stále více žen. "V poslední době jsme zaznamenali extrémní nárůst alergických reakcí na syntetickou pryskyřici, o které hovoříme jako o akrylátu," potvrzuje dermatoložka Monika Arenbergerová. 

[chooze:article;value:504637]

​A ženy tomu prý šly samy postupně naproti. Během pandemie covidu, kdy byla nehtová studia uzavřena, si dámy drápky opečovávaly samy a experimenty s nehty často vedly k jejich nenávratnému poškození. Alergie na akrylát se může projevit do minuty, nebo klidně až za deset let. "Bohužel alergie je nevyléčitelná. My ji dokážeme potlačit," konstatovala Arenbergerová. 

"Setkala jsem se s tím. Měla jsem hodně oteklé nehty, vyrážku po rukou, pak to spadlo do atopického ekzému," svěřila se další žena. 

Pokud máte i vy takový problém, dermatologové radí akrylové nehty okamžitě přestat používat. Před akrylem by se měli mít na pozoru i všichni nehtaři.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.