Lékaři varují před méně známými příznaky. Objevují se i týden před mrtvicí

Právě včasná pomoc je u mrtvice klíčová. Rozhoduje totiž o dalším osudu pacienta. V mnoha případech má přerušení krevního zásobení mozku trvalé následky. Lékaři proto upozorňují na méně známé příznaky. Ty se mohou objevit i týden před mrtvicí, píše portál Mirror.

Jedná se o symptomy takzvané malé mrtvice. Ty mohou navíc brzy odeznít. Náhlou a silnou bolest hlavy, závratě či ztrátu citu na jedné straně těla by lidé rozhodně neměli podceňovat. Typické jsou také potíže se zrakem a pocit zmatenosti.

[chooze:article;value:506008]

"Příznaky mrtvice se často objevují náhle. Ale to neznamená, že nebudeme mít čas jednat," sdělili odborníci z The Medical Specialists. Podle nich někteří pacienti pociťují tyto příznaky několik dní před tím, než prodělají vážnou cévní mozkovou příhodu.

Pokud člověk na sobě některé ze symptomů zpozoruje, měl by vyhledat lékařskou pomoc. "Šance na uzdravení je pak mnohem vyšší. Neignorujte včasné varovné signály," radí experti.

Jen neurologické oddělení novojičínské nemocnice hospitalizovalo v loňském roce bezmála 300 lidí s cévní mozkovou příhodou. Průměrný věk pacienta byl 74,4 roku.

"Významnými faktory vzniku mrtvice je nezdravý životní styl, nedostatek pohybu, stres, dále pak kouření, nadváha, která je spojená se stravou s vysokým obsahem cukrů a živočišných tuků," přiblížil na webu primář neurologického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín Vladimír Dobiáš. Patří mezi ně také vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol nebo cukrovka.

Pozor na používání klimatizace v horku. Zvyšuje riziko infarktu a mrtvice (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.