Lékaři z ORL zuří. Neobtěžujte nás s rýmičkou a choďte k praktikům

Chřipková epidemie nabývá na síle. Vyplývá to z nárůstu počtů nemocných, kteří kvůli příznakům respiračních onemocnění navštěvují odborné lékaře. Jenže řada pacientů přichází do ambulancí a pohotovostí ORL, tedy nosní, ušní a krční, s banálními obtížemi. A lékaři pak mají méně času věnovat se závažným případům.

Týká se to například ORL ambulance v mělnické nemocnici. Ta už dokonce na svých stránkách i sociálních sítích zveřejnila výzvu pacientům, aby se s problémy, jako je rýma či bolest v krku, obraceli na své praktické lékaře.

"Z kapacitních důvodů ORL ambulance nadále není schopna vyšetřit všechny rýmy, bolesti v krku a škrábání v krku. Tyto stavy spadají do odbornosti praktických lékařů, případně pediatrů u dětí. Proto vás žádáme, abyste se v těchto případech nejdříve s důvěrou obrátili na svého praktického lékaře nebo pediatra," uvedl primář ORL oddělení Nemocnice Mělník Lukáš Otruba.

[chooze:article;value:480840]

Zároveň upozorňuje na to, že pacienty s rýmou a bolestí v krku lékaři ošetří v případě, že si přinesou vystavenou žádanku od praktického lékaře. "Ostatní stavy, jako jsou bolesti ucha, nedoslýchavost, krvácení v ORL oblasti, problémy v oblasti vedlejších dutin nosních, slinných žláz, měkkých tkání krku a další, budeme nadále vyšetřovat přímo, bez žádanky," dodal Otruba.

Obdobný problém řeší i na klinice v olomoucké fakultní nemocnici. Podle přednosty ORL kliniky Richarda Salzmana se tento problém týká zejména pohotovosti. "U nás výrazně přibyli pacienti, kteří přichází do pohotovostních služeb. Naše analýzy ukazují nárůst vyšetřených o 40 % ve srovnání s předcovidovými roky 2018 a 2019. Počty pacientů, kteří přichází do ORL ambulance v pracovní době, narostly jenom mírně," uvedl Salzman.

Podle něj nemalé procento lidí pohotovosti zneužívá. "Někteří pacienti otevřeně přiznávají, že přichází večer, tedy mimo pracovní dobu, protože přes den by museli dlouho čekat," doplnil Salzman. Podle něj však v případě běžných chřipkových potíží není nezbytně nutné ihned chodit k lékaři a šířit infekci v dopravních prostředcích a čekárnách. Míní, že Češi obecně podceňují takzvanou samoléčbu.

[chooze:article;value:481186]

"Pokud na sobě pociťuji příznaky onemocnění, není nutné jej šířit ve škole nebo u lékaře. Někdy je lepší nechat si v lékárně pořídit léky na bolest a na teplotu. Teprve v případě zhoršení potíží nebo poté, co se příznaky tři dny nezlepší, je vhodné navštívit praktického lékaře," upozornil Salzman.

Příliv pacientů s méně závažnými problémy zaznamenala i ORL pohotovost v Městské nemocnici Ostrava. Tu třeba 25. prosince navštívilo 97 pacientů. "Velmi často přicházejí s rýmou, zalehlým uchem, kašlem. Odkazujeme je na praktiky, podle aktuální situace a možností je ošetříme, musejí si ale počkat. A může to být až několik hodin," uvedla mluvčí ostravské nemocnice Andrea Vojkovská. Dle jejích slov nemocnice odhaduje, že až třetina pacientů navštíví odborného lékaře zbytečně.

V Česku sílí chřipková epidemie. Některé nemocnice zakazují návštěvy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.