Lékaři znovu hrozí protesty. Vláda podle nich neplní sliby

Pouze jeden splněný slib z 21. Tak vypadá podle odborářů plnění dohody, na které se v prosinci lékaři s vládou shodli. Tato dohoda přitom byla hlavním důvodem, proč zdravotníci od loňských protestů nakonec ustoupili.

"Ministerstvo zdravotnictví neplní vůbec další část té dohody, vůbec neřeší odměňování a sjednocení odměňování pro zdravotníky v nemocnicích, neřeší ani další stabilizační prvky pro zdravotníky," říká předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Ministerstvo zdravotnictví to ale vidí jinak a považuje téměř všechny body dohody za splněné. "Ministerstvo zdravotnictví tuto dohodu plní, za nás bylo již splněno 19 z 21 bodů a na těch posledních dvou se pracuje, novela zákoníku práce byla dneska představena, za dva dny pošleme novelu zákona o odměňování," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Ondřej Jakob.

[chooze:article;value:556617]

​Příčinou loňských protestů byla právě novela zákoníku práce, podle které mělo dojít k navýšení dobrovolné přesčasové práce lékařů až na dvojnásobek – tedy na 832 hodin. Nakonec po tlaku lékařů zůstala na 416 hodinách.

"Ty objemy přesčasové práce jsou skutečně velkým problémem, ale ty další věci, které se týkají těch zdravotníků, jejich pracovních podmínek, toho, aby vydrželi ve zdravotnictví, aby měli dostatek sil pečovat o pacienty, aby ta péče byla kvalitní, tak tomu jsme se do teď vůbec nevěnovali," dodala Žitníková.

"My tady máme šest věcí, na pěti z nich jsme po dnešku dohodnuti, máme k nim připravené návrhy, tak abychom je promítli teď do aktuálně projednávané novely zákoníku práce v Poslanecké sněmovně," okomentoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ani po středečním jednání ale zástupci zdravotníků nevylučují další možné protesty. Odbory prý případné protesty plánují nejdříve v září, aby neohrozili nemocniční péči během letních prázdnin. Zástupci lékařů a odboráři by se s resortem práce i zdravotnictví měli znovu sejít příští čtvrtek, kdy budou dál řešit, jak novelu zákoníku práce, tak odměňování.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.