Lékařka pociťovala dva mírné symptomy. Ukázalo se, že má rakovinu ve 4. stadiu

Osmatřicetiletá Lauren Juyiová začala loni v létě pociťovat únavu, nepřikládala jí ale velký význam. "Byla jsem trochu unavená a jako mámu dvou malých dětí mě nenapadlo si říct: 'Ach, myslím, že bych potřebovala pauzu.' Někdo, komu je padesát nebo šedesát let, by byl možná mnohem unavenější," vzpomíná gynekoložka z Floridy. 

V té době, jak sdělila v rozhovoru pro Good Morning America, neměla žádné typické příznaky nemoci, o které se později dozvěděla, že ji má. Kromě únavy zaznamenala také pocit těžkosti v pánevní oblasti, nic dalšího neobvyklého ji ale netrápilo. Později začala pociťovat, jako by v oblasti pánve měla nějaký útvar, což ji přimělo k návštěvě nemocnice, kde jí provedli ultrazvuk. 

Zjistila, že její pravý vaječník byl velký zhruba 16 centimetrů, tedy mnohonásobně větší, než by měl být. A zatímco se s lékaři radila o dalším postupu, útvar děsivou rychlostí narostl. Do dvou týdnů se zvětšil o dalších 8 centimetrů. 

"Nikdy předtím jsem neviděla, že by něco nezhoubného rostlo tak rychle, takže jsem v hloubi duše tak nějak věděla, že to nebude dobré. Samozřejmě jsme měli podezření na rakovinu vaječníků," pokračovala. V září loňského roku podstoupila operaci, při které jí lékaři odstranili útvary, které se kromě vaječníků rozšířily také do dělohy a střev. 

[chooze:article;value:491958]

​Později se dozvěděla, že rakovinu vaječníků nemá. Skutečná diagnóza ale nebyla o nic přívětivější. Vyšetření totiž odhalilo, že maminka dvou dětí má rakovinu tlustého střeva ve čtvrtém stadiu. Žádným z typických příznaků, mezi které podle Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) patří hleny či krev ve stolici, tmavá stolice, střevní křeče a bolesti břicha, zácpa, průjem, silné nadýmání nebo ztráta hmotnosti, Lauren netrpěla. 

Následně podstoupila šestiměsíční chemoterapii a letos v březnu léčbu završila operací, při které jí byl odstraněn již neaktivní nádor. Testy jsou zatím přívětivé. Zdá se, že nemoc porazila. Rozhodla se ale svou zkušenost předat dál. Apeluje zejména na lidi mladší 45 let, aby neváhali zajít na screening rakoviny tlustého střeva, pokud si všimnou něčeho neobvyklého. 

"Lidé, kteří jsou mladší, by měli věnovat velkou pozornost příznakům, protože na preventivní screening obvykle nemají nárok. Nemusí mít žádné obvyklé příznaky, protože jsou mladí a jejich tělo je odolnější. A pokud jste ve věku, kdy máte nárok na vyšetření, využijte toho. Nepromarněte tuto příležitost," vyzývá. 

Pacientů s rakovinou přibývá. Jenom v Česku jich ročně na tuto nemoc zemře zhruba 28 tisíc: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.