Lékařka varuje před běžným lékem na bolest. Může ohrozit srdce

Překvapivé výsledky přinesla práce amerických vědců, kteří zkoumali účinky běžně dostupných léků. Konkrétně se ve své studii zaměřili na paracetamol neboli acetaminofen, který se používá proti bolesti a je součástí například léku Paralen nebo Coldrex. 

Vědci zjistili, že i nízké dávky paracetamolu, které jsou přitom "považovány za bezpečné", mohou způsobit změny na srdci, uvedl deník The Sun. "Zjistili jsme, že pravidelné užívání acetaminofenu v koncentracích, které jsou považovány za bezpečné, tedy ekvivalent 500 mg/den, způsobuje změnu četných signálních drah uvnitř srdce," popsala doktorka Gabriela Riverová z Kalifornské univerzity v Davisu.

"Očekávali jsme, že se změní dvě až tři cesty, ale zjistili jsme, že je ovlivněno více než 20 různých signálních cest. Tyto výsledky mě vedly k tomu, abych zvážila používání acetaminofenu v nejnižší účinné dávce a po co nejkratší dobu," dodala expertka. 

Výsledky nejnovější studie byly prezentovány na summitu American Physiological Society (APS) v Kalifornii, který se konal na začátku dubna, uvedl web New Telegraph.

[chooze:article;value:549609]

​Paracetamol je jednou z nejčastěji užívaných drog ve Velké Británii. Průměrný Brit sní 70 tablet ročně. Lék proti bolesti je běžně považován za bezpečný, ale je to zároveň nejběžnější lék užívaný při předávkování, a to i v České republice. 

Pokusy na myších

Účinky léku vědci zkoumali na myších a právě na nich se projevila změna srdeční tkáně. Výzkumníci dali skupině myší čistou vodu, zatímco jiným byla podávána voda obsahující ekvivalent 500 mg paracetamolu denně u dospělého člověka.

Poté analyzovali jejich srdeční tkáň, aby viděli, jak se proteiny změnily, což je indikátor toho, jak dobře orgán funguje. Po sedmi dnech vykazovaly myši, kterým byl podáván paracetamol, významné změny v hladinách proteinů. Podle doktorky je nicméně zapotřebí další výzkum na lidech.

Odborníci doporučují, aby dospělí užívali dvě 500mg tablety čtyřikrát za 24 hodin. Mezi dávkami musí ale počkat alespoň čtyři hodiny. Zároveň by neměli užívat více než osm tablet za 24 hodin.

V Česku přibývá dětí otrávených léky. Podívejte se, jaké léky děti zneužívají (4/24): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.