Moderní bydlení

Lékařka varuje před potravinami. Tři věci mohou zvýšit riziko rakoviny

Britská odbornice na zdraví a lékařka varuje před nebezpečnými potravinami, u kterých může jejich nadměrná konzumace vést až k rakovině. Doktorka Mindy Pelzová připravila hned několik doporučení, uvedl web The Mirror

Lidé se podle ní mají vyhýbat zejména třem věcem, a to cukru, chemikáliím a zpracovanému masu. Odvolává se přitom na spojitost mezi zpracovaným masem a rizikem rakoviny. 

Lékařka poukázala zejména na nezdravé snídaňové cereálie a jiné na první pohled nevinné pochutiny, jako jsou koblihy, džusy a jogurty. Zatímco není prokázána přímá spojitost mezi cukrem a rakovinou, tak jasným rizikovým faktorem je obezita. A právě k ní vede konzumace podobných potravin. 

[chooze:article;value:67440]

Nadváha a obezita je ve Velké Británii dokonce druhou nejčastější příčinou vzniku rakoviny. Několik výzkumů dokázalo, že nadměrný tělesný tuk může zvýšit pravděpodobnost různých typů rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva, rakovina prsu, dělohy, jícnu, ale také ledvin či slinivky břišní.

"Přebytečný tuk v těle ovlivňuje růstové i pohlavní hormony," uvedl britský Výzkumný ústav pro rakovinu. "Tukové buňky působí v těle stejně jako zánět a způsobují častější dělení buněk, což může vést k rakovině," dodali. 

Chodidla jako ukazatel zdraví

Stejná lékařka nedávno varovala také před svěděním chodidel. To může být podle Pelzové ukazatel nebezpečného onemocnění jater, uvedl web The Mirror

Extrémní obezita válcuje Česko. Někteří lidé mají i přes 200 kilogramů a nehýbou se (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.