Lékárnám dochází lék na závažnou nemoc. Nelze ho nahradit jiným

Zásoby léku proti tuberkulóze (TBC) a lepře se v Česku patrně ztenčují. Platí to pro léčivý přípravek Benemicin ve 150miligramovém balení, které má registrační číslo 15/050/88-A/C a ve 300miligramovém balení s registračním číslem 15/050/88-B/C.

"Ústav obdržel ze strany odborné veřejnosti informaci o nedostupnosti předmětných léčivých přípravků, které jsou nenahraditelné jiným léčivým přípravkem odpovídajících vlastností. Jedná se o jediné registrované léčivé přípravky s léčivou látkou rifampicin určené pro perorální podání v České republice," uvedl na svých webových stránkách Státní ústav pro kontrolu léčiv.

[chooze:article;value:551398]

SÚKL proto vyzval distributory léčivých přípravků, aby co nejrychleji poskytli ústavu údaje o množství léčivého přípravku Benemicin, které měly k dispozici datu 23. 4. 2024.

"Na základě podnětů od odborné veřejnosti pečlivě ověřujeme aktuální situaci v terénu, a to pouze v distribuční síti nikoliv ve zdravotnických zařízeních. Vzhledem k dosud získaným informacím od držitele rozhodnutí o registraci nepředpokládáme, že by došlo k nedostupnosti dotčeného léčivého přípravku na našem trhu, neboť dodávky jsou zajištěny," reagovala ve středu pro TN.cz Gréta Rakašová z tiskového a informačního oddělení SÚKL.

Lékárny, které redakce TN.cz oslovila, v těchto dnech nedostatek zmíněného léku pociťují. "Momentálně se nedá sehnat, informace o tom, kdy bude, bohužel nemáme," sdělil majitel jedné z lékáren.

Podle dat, která letos v březnu zveřejnila Národní jednotka dohledu nad tuberkulózou, případů TBC loni v Česku výrazně přibylo, meziročně o 17 procent. Téměř polovinu ze 447 pacientů tvořili cizinci, většinou z Ukrajiny. 

V české populaci jsou nemocní nejčastěji padesátníci, u cizinců je diagnóza obvykle odhalena dříve.

Státní úřad pro kontrolu léčiv minulý týden informoval o výpadku důležitého léku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.