Lékárny čeká výpadek důležitých léků. Některé mají být dostupné až na podzim

Lékárny se stále častěji dostávají do nepříjemných situací, kdy musejí zákazníkům sdělit, že požadovaný lék nemají. Navíc chybí i takové léky, které se špatně nahrazují jinými. 

Lidé v současné době jen těžko shání léky, které se používají u pacientů s ADHD onemocněním a slouží k léčbě poruchy pozornosti. Jde o přípravek Concerta, který obsahuje methylfenidát hydrochlorid v dávce 54 mg. Určený je hlavně mladistvým a dětem starším šesti let. Některé lékárny ho ještě mají k dispozici, od poloviny srpna budou ale jeho dodávky zcela přerušeny. "Lék není nahraditelný. Za jeho nedostatek mohou výrobní důvody," uvádí web Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

"Poslední hlášení od výrobce pochází z 18. 8. 2024. Výroba je od tohoto data přerušenaObnovení dodávek je očekáváno 31. 10. 2024," informuje na svých stránkách web lekyjasne.cz.

[chooze:article;value:562596]

​Stejný lék s methylfenidátem hydrochloridem v dávce 36 a 18 mg bude v lékárnách nedostupný do konce prázdnin. Přípravek je podle SÚKL jen obtížně nahraditelný, užívání v jiné formě může doporučit jen lékař.

Potíže se sháněním mohou mít také pacienti, kteří užívají přípravek Methylphenidate neuraxpharm, který se předepisuje lidem s ADHD, aby se u nich zlepšila schopnost soustředění. Také je nasazován u pacientů s narkolepsií a po určitých typech mozkových zranění. "Dostupnost tohoto léku je omezená a je rovněž obtížně nahraditelný," uvedl Státní úřad pro kontrolu léčiv.

Výpadek má také lék Betahistin actavis, bez kterého se neobejdou pacienti s projevy Meniérova syndromu, jako jsou závratě, zvonění v uších, ztráta sluchu a nucení na zvracení. "Tento léčivý přípravek má omezenou dostupnost na nezbytně nutnou dobu," upřesnil ústav s tím, že na vině jsou výrobní důvody. 

Od 1. září budou lidé jen stěží hledat tzv. chinolonové antibiotikum Levofloxacin mylan. Tento humánní léčivý přípravek je určen k léčbě zánětu dutin, infekce plic, močových cest, prostaty, kůže a podkožní tkáně včetně svalů. Jeho dodávky do lékáren budou přerušeny od 1. září do konce letošního roku. Také tento lék nelze podle SÚKL nahradit. Další antibiotikum, jehož nedostatek hrozí, je Pivinorm. Nelze ho nahradit a v lékárnách se opět objeví 15. srpna. Z výrobních důvodů může být do začátku října nedostupný i lék Ifirmasta, který lze používat při léčbě vysokého tlaku nebo nemocí srdce.

Přehled všech léků, u kterých může dojít k dočasným výpadkům najdete ZDE.

Firmám vadí časté nemoci zaměstnanců. Lékaři mají být na pracovišti (6/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.