Lékárny se točí v začarovaném kruhu. Podle odborníků stát zaspal

S nedostatkem léků v Česku bojují už i nemocnice. "Poslední měsíce těch léků chybí celá řada. Některý z nich jsou těžko nahraditelný, nebo dokonce nenahraditelný. Teď momentálně je největší výpadek penicilinu, který už se nedá sehnat v žádný formě. Holt musíme sáhnout do širokospektrálních antibiotik, které mají svoje nežádoucí účinky," popsal problém dětský pneumolog Petr Koťátko.

"Jsme zde měli výpadky penicilinu. Lékaři píší širokospektrální antibiotika, za chvíli nebudou ani ta," doplňuje lékař a politik z hnutí ANO Kamal Farhan.

[chooze:article;value:479215]

​Výrobci tvrdí, že mají problémy s dodavateli, nedostatkem surovin pro výrobu obalů i samotných léčiv. "Nejčastější důvody jsou výrobní, takže například někde na začátku výrobního řetězce, kde může být problém s tou léčivou látkou," vysvětluje ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

"Můžeme říct, že zhruba dvě třetiny léků, které se v Evropě používají, se vyrábějí v Asii. Zejména je to Čína a Indie," doplnil ji ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel.

Podle odborníků je problém i v nízké ceně léků v Česku. "Pokud zjistíte, že stejný lék, který potřebují pacienti v Česku, stojí v Německu dvojnásobek, tak je třeba větší riziko, že nějaký distributor ty léky vyveze z České republiky," upozorňuje Vrubel.

[chooze:article;value:470587]

​Kromě ochromených dodavatelských řetězců je podle odborníků na vině také zvýšená poptávka po některých léčivých přípravcích. "Rád bych apeloval na pacienty, aby si nedělali zásoby léků. Aby byly v lékárnách opravdu pro pacienty, kteří jsou v nějakém akutním problému," řekl za Českou lékárnickou komoru její viceprezident Martin Kopecký.

"Ministerstvo zdravotnictví jednoznačně zaspalo. Má spoustu legislativních nástrojů, jak situaci řešit. Například může zamezit reexportům, dovézt registrovaná léčiva z jiných států anebo i neregistrované léky. Co mi chybí v České republice, jsou pobídky farmaceutickým firmám," kritizuje ministerstvo Kamal Farhan.

Zásoby léků přitom stát nemá. "Že by stát měl nějaké velké zásoby léčivých přípravků, nebo že by vůbec mohl tvořit nějaké zásoby, to v České republice nemáme," konstatovala Storová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.