Lékařská studie přichází s šokujícím zjištěním. Dlouhý covid neexistuje

Překvapivý závěr přinesla studie australských lékařů pod vedením lékaře Johna Gerrarda. Podle jeho týmu obávaný dlouhý covid neexistuje. Termín, který označuje sadu dlouhodobých následků nemoci, je podle něj nepřesný, píše portál ABC News.

Studie zatím není publikovaná, vědecký web EurekAlert! ale zveřejnil tiskovou zprávu, která shrnuje postup i závěry výzkumu. Celou studii Gerrard a jeho tým představí příští měsíc na Evropském kongresu klinické mikrobiologie a infekčních nemocí v Barceloně, která se koná ve dnech 27. až 30. dubna. 

S ohledem na výsledky výzkumu odborník na infekční nemoci tvrdí, že by se termín "dlouhý covid" měl přestat používat. "Je to ponurý termín, který zbytečně vytváří strach, a měli bychom jej opustit," argumentuje Gerrard.

[chooze:article;value:511064]

Základem studie je pozorování dopadů covidu, které jsou skutečné. Následky jako dlouhodobá únava, změny či ztráta chuti a čichu nebo problémy se soustředěním se u pacientů, kteří covid prodělali, nepochybně objevují.

Jak ale upozorňuje Gerrard, tyto následky neexistují výhradně jen u pacientů po covidu. Takřka identické je mají i lidé, kteří prodělali i jiná virová onemocnění. "Postvirové příznaky se objevují. Stojíme si za tím, že existují. Vidíme je například i u chřipky nebo viru Ross River," dodal podle portálu Daily Mail Gerrard.

V rámci studie lékaři pozorovali následky covidu na zhruba 2 400 pacientech a dalších 2 700 lidí, kteří se léčili s jinou nemocí, jako je například chřipka. Asi tři procenta pacientů s covidem hlásila mírné až středně těžké dlouhodobé následky, zatímco u jiných nemocí to bylo 4,1 procenta. 

Případů covidu přibývá. Lidé často používají prošlé testy, které nemoc neodhalí (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.