Lékařů je v Česku nedostatek. Velká část z nich je už v důchodovém věku

Praktický lékař odeslal Víta z Prahy na odborné vyšetření. Záhy zjistil, že sehnat rychle gastroenterologa nebude snadné.

"Obvolával jsem několik pracovišť v Praze a ty lhůty v některých případech byly dlouhé až čtyři měsíce. Nakonec jsem na základě doporučení mého specialisty našel pracoviště, kde byli ochotní mně to vyšetření provést během dvou měsíců," popsal pan Vít.

Lékařů je obecně nedostatek, u specialistů je podle průzkumu více než čtvrtina starší 65 let. "Do nějakých deseti let hrozí výpadek 25 až 30 procent těchto kapacit. Vysoké procento specialistů v těchto nesmírně potřebných odbornostech v Praze je už teď v důchodovém věku," uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek.

[chooze:article;value:556617]

​"Průměrná čekací doba mezi ambulantními specialisty napříč Českou republikou se pohybuje u nových pacientů, kteří nejsou akutní, mezi třemi a čtyřmi měsíci," sdělil předseda Sdružení ambulantních specialistů ČR Zorjan Jojko.

Situace by se mohla zlepšit příští rok, kdy by se mělo projevit navýšení kapacit lékařských fakult. Studium dokončí o 400 mladých lékařů více než doposud.

"Máme navýšený počet studentů všeobecného lékařství o 30 procent. A ty posílené ročníky začnou absolvovat a odcházet do praxe příští rok," doplnil Dušek.

Nepříznivou situaci řeší i Praha. Pro lékaře uvolnila celkem 60 nájemních bytů a zároveň má připraveno 70 milionů korun na zdravotní granty. Peníze mají mladým lékařům usnadnit třeba založení vlastní praxe.

"Já chci, aby část těchto peněz šla i na to, aby si mohli lékaři požádat třeba o vybavení pro svoje ordinace nebo na provoz," informovala náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija (ODS).

[chooze:article;value:560460]

​Nedostatek odborníků je alarmující hlavně v oboru psychiatrie. Hlavní město proto buduje komplexní síť péče o duševní zdraví. První centrum má už letos na podzim vzniknout na poliklinice Zelený pruh. "Bude to ordinace pro podporu maminek před porodem a po porodu, kdy ony opravdu někdy potřebují psychologickou nebo až psychiatrickou pomoc," vysvětlila Udženija.

V příštím roce má Praha otevřít podobné centrum pro děti s autismem a psychickými problémy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.